Schmuck Erzsébet: a Kormány becsapta az Országgyűlést

Schmuck Erzsébet A kormány tájékoztassa az Országgyűlést, a szakmai és érdekképviseleti szervezeteket a módosított Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről!címmel online sajtótájékoztatót tartott péntek délelőtt Facebook-oldalán.

Az LMP társelnöke szerint a Kormány becsapta mindazokat, akik komolyan vették Magyarország korábban társadalmi vitára bocsájtott 5800 millirád forintos helyreállítási és alkalmazkodási tervét.

„Mint ismeretes, a terv finanszírozására hazánknak a következő 3 évre összesen 5800 miliárd forintos keretet ajánlott fel az Unió. 2500 milliárd fornit vissza nem térítendő támogatást és 3300 milliárd forint hitelt. A társadalmi vitára bocsájtott tervezetben még az 5800 milliárd fointos tervezet szerepelt, majd a közelmúltban megtudtuk, hogy a kamatmentes hitelt nem vesszük fel.” -mondta el Schmu Erzsébet a sajtótájékoztatón.

Állítása szerint a kormány semmit nem mondott arról, hogyan fog a 5800 milliárd fornitos terv csökkeni 2500 milliárd forintra.

„Márpedig az érintett szervezeteknek, az embereknek joguk van tudni, hiszen a covid-járvány mindannyiukat súlytotta. És az uniós programnak épen az a célja, hogy a koronírus járvány után a tagállamok újraindítsák a gazdaságukat a közppontba állítva a klímavédelmet és a digitalizációt. – hangzott el a társelnök által.

Schmuck Erzsébet szerint úgy kell a helyreállítási programnak nekikezdeni, hogy ne csak a gazdasági és társadalmi válságot kezeljük. Egy fentartható társadalmat is építeni kell ezzel párhauzamosan, mely sok lábon álló, válságálló stabil gazdasági szerkezette bír.

„De az Orbán-kormány ezt egyszerűen nem érti.” – tette hozzá Schmuck.

Elmondta, hogy röviddel a terv áprilisi leadási határideje előtt a kormány – terv gyanánt – egy nagyon vegyes munkadokumentumot adott közre. Szerinte olyan projektek alkotják ennek a dokumentumnak a nagy részét, melyeknek már rég meg kellett és lehetett volna valósítani.

Arra kéri a társelnök az LMP nevében a Kormányt, hogy:
„…Végre az ország helyreállításását és alkalmazkodásást valóban szolgáló legfontosabb feladatokra összpontosítva állítsa össze a tervezetet. A szükséges szakmai, társadalmi viták lefolytatása után jóváhagyásra haladéktalanul nyújtsa be az Országgyűlésnek miletőtt elküldi Brüsszelbe.”