Horvátországban is nyaralhatnak a keleti vakcinával beoltott magyarok

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere a Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy újabb országgal született megállapodás a vakcinák által befolyásolt beutazással kapcsolatban.

„Magyarország Horvátországgal is megállapodott, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait és szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltották őket.”

-jelentette be a miniszter.

Magyarországon jelenleg hatféle oltóanyaggal folyik az oltási program, amelyekből kettőt, az orosz Szputnyik V vakcinát, illetve a kínai Sinopharm vakcináját az Európai Gyógyszerügynökség és a WHO egyelőre nem engedélyezett.

Az Európai parlamentben nemrég szavazták meg az Európai Bizottság digitális oltási igazolványról szóló javaslatát, amely az oltottaknak az Európán belüli szabad mozgást biztosítaná.

Nem szavazták meg azonban azt a módosítási javaslatot, ami a keleti vakcinák automatikus elismerését jelentette volna, így sok Uniós tagállamba nem tudnak ugyanolyan könnyen belépni azok, akiket a kelet vakcinák egyikével oltottak.

Magyarország ennek kiküszöbölésére kezdett el politikai tárgyalásokat folytatni különböző országokkal, hiszen a tagállamok saját maguk is dönthetnek arról, hogy a kötelezően elfogadott nyugati származású oltóanyagokon kívül elfogadják-e az orosz, illetve a kínai vakcinát igazoló okmányokat is a határátlépésnél.

Eddig Magyarország Szlovéniával, Bahreinnel, Szerbiával és Montenegróval tudott megállapodni a védettségi igazolványok elfogadásáról, így ezekbe az országokba már biztosan utazhatnak a keleti vakcinával beoltott magyarok is.

Borítókép: MTI Fotós: Borsos Mátyás