Covid-19 a Mount Everesten – aggasztóan sok az új eset a bázison

A hegymászók által leginkább kedvelt célpont, a nepáli Mount Everest fő táborában egyre több a Covid-19 tünettel rendelkező hegymászó és egyre több pozitív teszteredmény születik, így az ottaniak a járvány súlyos kitörésétől tartanaknyilatkozták a helyi hatóságok a hegymászók beszámolója alapján a BBC-nek.

A bázis vezetői szerint 17 igazolt esetről kaptak jelentést a főváros, Katmandu kórházaitól, ahová korábban számos hegymászót küldtek kezelésre a bázisról és a magasabban fekvő táborokból. A katmandui magánkórház, a CIWEC klinika személyzete megerősítette a BBC-nek, hogy a betegeknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük.

A nepáli kormány eddig tagadta, hogy bármilyen információja lenne az Everest bázisán előforduló pozitív esetekről. Ezen kívül aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a tábor vezetői esetleg alábecsülik a helyzet mértékét.

A külföldi hegymászók egyébként jelentős bevételi forrást jelentenek a nepáli kormány számára, amely tavaly is kénytelen volt lezárni az Everestet előttük a világjárvány idejére.

A hatóságok előírják, hogy az idelátogató hegymászóknak kötelező karanténba vonulniuk, mielőtt továbbhaladnának az bázisra, úgy látszik, ez nem volt elé ahhoz, hogy megakadályozza a vírus terjedését a hegyen. A helyi hegymászó közösségben attól tartanak, hogy a bázison a járvány kitörése a nagy mértékű elszigeteltség miatt pusztító és tragikus lenne.

Nepálban a koronavírusos esetek száma az elmúlt hetekben meredeken emelkedett, és eleve ebben az országban a legmagasabb a lakossági megfertőződés aránya az Indiával szomszédos országok között, ahol a második hullám jelenleg is tombol, és soha nem látott mértékű válsághoz vezetett.

Az expedíciókat közvetlenül felügyelő nepáli Idegenforgalmi Minisztérium tisztségviselői nem nyilatkoztak az ügyben, de Prem Subedi, a nepáli Kulturális, Idegenforgalmi és Polgári Repülési Minisztérium altitkára elmondta a BBC-nek, hogy a minisztériumnak nincs tudomása a bázison tartózkodó koronavírusos betegekről..

„A Mount Everest bázisáról eddig egyetlen Covid-19 fertőzést sem jelentettek be a Turisztikai Minisztériumnak”

-mondta.

A táborban a kormány által engedélyezett orvosi rendelőt működtető Himalája Mentőszövetség a BBC-nek elmondta, hogy ezzel ellentétben az expedíciós csapatok a Katmanduban kezelt hegymászók pozitív koronavírus teszteredményeiről kaptak megerősítést.

„Most arra kértük az expedíciós csapatokat, hogy először nekünk jelezzenek, mielőtt bárki Katmanduba távozna” – jelentette ki.

Lhakpa Nuru Sherpa kollégája, a Mount Everest fő táborának orvosa, Dr. Prakash Kharel kiemelte, hogy a koronavírus-fertőzéssel összekapcsolható tüneteket, például tartósan köhögő és belázasodó emberek száma naponta növekszik a táborban.

„Szinte az összes hegymászó folyamatosan köhög, de ez nem az a tipikus köhögés a hideg miatt. Hallani lehet, ahogy az itteniek szenvednek a fájdalomtól, de más tünetekkel küzdő emberek is vannak, és gondoskodunk arról, hogy el legyenek különítve”

– mondta Dr. Kharel.

A katmandui CIWEC klinika a BBC-nek is megerősítette, hogy az igazolt megbetegedéssel küzdő hegymászók a Mount Everestről érkeztek betegként hozzájuk.

„Voltak olyan betegek, akik a Mount Everest régiójából jöttek hozzánk, és pár hete pozitív eredményt produkáltak kórházunkban” – mondta Astha Pant, a kórház egyik munkatársa – „Jelenleg nem oszthatjuk meg, ez pontosan hány embert jelent.” – tette hozzá.

Az egyik nagy expedíciós csapat a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy néhány tagjuk korábban valóban pozitív teszteredménnyel rendelkezett, de mostanra mindenki felépült. Erlend Ness, egy norvég hegymászó a BBC-nek elmondta, hogy a múlt hónapban Katmandu két különböző kórházában háromszor lett pozitív a teszteredménye.

Kezdetben a kórházi dolgozók is úgy gondolták, hogy Ness magaslati betegségben szenved, de koronavírust diagnosztizáltak nála, miután a bázisról elszállították. A hegymászók a hamis diagnosztika miatt aggódnak, és nem örülnek, hogy a szakemberek a koronavírus tüneteit a tengerszint feletti magasság hasonló hatásaival tévesztik össze.

A Turisztikai Minisztérium honlapja szerint a kormány április 26-ig 394 hegymászási engedélyt adott ki erre a hegymászási idényre, csak a Mount Everest térségére. Ez lehetővé tenné, hogy több mint 1500 ember tartózkodjon a hegyen egyszerre, még úgy is, hogy a többségük a kisegítő személyzethez tartozik.

A Mount Everest bázisának vezetői szerint az sem biztonságos, hogy bizonyos hegymászók Katmanduból jöttek vissza, miután meggyógyultak a Covid-19 fertőzésből.

„Lehet, hogy ők felépültek, de könnyen magukkal hozhatják a vírust, mivel az Katmanduban egyre gyorsabban terjed.” – magyarázta a hadsereg vezetője. – „Ezért azt ajánljuk, hogy az éppen pihenő és szünetet tartó hegymászók a bázis alatt elhelyezkedő táborokban szálljanak meg ahelyett, hogy Katmanduba utaznának.”

A Mount Everest bázisának hegymászói és vezetői azt is elmondták, hogy a hegy egészségügyi központjában nincsenek meg a feltételek a teszteléshez, ez pedig jelentős hátrányt jelent.

Néhány nagy expedíciós csapat a saját tesztkészleteiket hozták az Everestre, és ez volt az, ami segített nekik időben lépni, például elszigetelni a pozitív teszteredménnyel rendelkezőket.

A Himalája Mentőszövetség vezetői csak nemrég kapták meg az Everest bázisából érkező 17 hegymászó pozitív koronavírusos teszteredményét.

„Sajnálatos, hogy ez idő alatt nem jutottunk hozzá az igazolt esetekkel kapcsolatos részletekhez, például nem tudtuk meg a fertőzött hegymászók kilétét.” – jegyezte meg a bázison a hadsereg egyik képviselője.

„Amennyiben korábban megkapjuk ezeket az információkat, az sokkal jobban segített volna a kontaktszemélyek felkutatásában és a terjedés visszaszorításában. Ezután azonnal izolálhattuk volna azokat a hegymászókat, akik korábban közvetlen kapcsolatba kerültek azokkal, akiknek a tesztje pozitív lett.” – tette hozzá a probléma gyökerével kapcsolatban.

Az, hogy pontosan milyen módszerekkel és mikor oldódhat meg a táborban kialakult aggasztó helyzet, egyelőre nem tisztázott.

Kiemelt kép:Fotó: Xiao Mi / AFP