Kivonulnak a NATO-USA szövetség csapatai Afganisztánból

Csaknem húsz év után az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesei hivatalosan is megkezdték csapataik kivonását Afganisztánból. Eközben szombaton a szélsőséges tálibok országszerte indítanak támadásokat a kormányerők ellen – írja az MTI

Bár a csapatok kivonása hivatalosan csak május 1-én kezdődött el, a katonai felszereléseket már hetekkel korábban elkezdték elszállítani Afganisztánból. Számos NATO-tagállam további erőket küldött az országba, hogy biztosítsa a csapatok kivonulásának biztonságát. Többen félnek attól, hogy a tálibok támadást intézhetnek a távozó csapatok ellen.

A NATO 2015. január 1-je óta az Resolute Support (Eltökélt Támogatás) nevű kiképző küldetés keretein belül támogatta az afganisztáni biztonsági erőket. A katonai szövetségnek az alábbi országokból ennyi katonája állomásozik Afganisztánban:
– Egyesült Államok; 2500
– Németország; 1100
– Olaszország; 895
– Egyesült Királyság; 750
– Törökország; 600

Joe Biden amerikai elnök szerdán erősítette meg, hogy a New York-i terrortámadás 20. évfordulójáig, szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból. Az amerikai külügyminisztérium azonban már kedden elrendelte a diplomatái kivonását a kabuli nagykövetségükről az egyre romló biztonsági helyzet miatt. – írja a Telex

A NATO is megkezdte már csapatai kivonását Afganisztánból – jelentette be az észak-atlanti katonai szövetség egyik illetékese csütörtökön. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő hangsúlyozta, hogy mindent megtettek a kontingensek biztonságának garantálása érdekében – közölte az MTI. Az illetékes nem mondta el, hogy melyik ország hány katonát von ki és milyen határidővel.

A dpa német hírügynökség értesülése szerint folytak már egyeztetések a NATO-partnerekkel arról, hogy az Afganisztánban táborozó 1100 német katonát már július 4-re kivonnák. A két hónappal előrehozott időpont miatt nehézségek adódhatnak a hadianyag visszaszállításában, amelyet szükség esetén hátra kellene hagyni – közölték a tárcánál.

/Kiemelt kép: Air Force/Joshua Turner