Karikó Katalin szerint félrevezető a kormány oltásokról szóló táblázata

Vasárnap a kormány közzétett egy táblázatot, amely a különböző oltások utáni megfertőződések és elhalálozások adatait mutatja.

A táblázat első ránézésre a laikusok számára eléggé nehezen értelmezhetőnek és ködösnek tűnik, nem igazán egyértelműek az abban közölt információk. Eszerint a kínai vakcina jobban teljesít, mint például a Pfizer vakcinája.

A kormányzati oldalon a táblázatban megjelenített számok kapcsán a következő propagandaszöveget olvashatjuk:

„A Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után – derült ki a Magyarország kormánya nevű Facebook-oldal vasárnapi bejegyzéséből.”

Karikó Katalin, a Pfizer vakcinájának létrehozásában nagy szerepet játszó kutató a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a táblázat hiányosságaira.

A kutató egy képet is posztolt, amelyen a kormány táblázatára utólag ráírta a hiányzó adatokat, amelyek kontextusba helyezik az ott szereplő számokat. A táblázatban az szerepel, hogy a Sinopharm vakcinájánál az elhunytak százezer oltottra vetített száma 16, míg például a Pfizernél ugyanez 32. Karikó azonban kiemeli, hogy nem mindegy, melyik oltóanyagot milyen régóta vizsgáljuk.

„Tehat 4 honap alatt halt meg 32 idos ember/100,000 Pfizer beoltottbol akiket az oregek otthonaban beoltottak es kronikus betegsegben szenvedtek. A kinai vakicina esten 2 honap alatt halt meg 16 ember/100,000 beoltottbol akik kronikus betegsegben nem szenvedtek.”

-írja.

Szerinte még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki a táblázatból kihagyták a megfelelő kontextust, ami alapján egyáltalán értelmezni lehet a közölt adatokat. Hozzáteszi, hogy amíg az elhunytak száma mellett nincs feltüntetve az elhunytak életkora és alapbetegségei, addig az egész teljesen félrevezető.

„Azt kellett volna feltuntetni hogy Magyarorszagon 4 honap alatt 100,000 idos kronikus beteg emberbol hanyan halaloznak el az oregek otthonaban. Illetve kronikus betegseggel NEM rendelkezo 100,000 emberbol hanyan halnak meg 4 honap alatt.” -magyarázza Karikó.

(Borítókép: Karikó Katalin. Fotó: Handout / FAMILY HANDOUT / AFP)