Gulyás: Szombaton nyitnak a vendéglátóhelyek, este 11-re módosul a kijárási tilalom kezdete

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón elmondta, hogy korábban a kormány arról döntött, hogy 3,5 millió beoltottnál következik a nyitás következő lépése.

Kijelentette, hogy szombaton nyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, és este fél 10-ig lehetnek majd nyitva, ezzel együtt este 11-re módosul a kijárási tilalom kezdete.

A következő időszakban jelentős mennyiségű Sinopharm, Szputnyik és Pfizer vakcina is érkezik majd, amelyekkel jó esélyünk van arra, hogy a jövő héten a 4 milliós határt is átléphetjük.

A jelenlegi regisztráltak száma 4,4 millió, és ez a szám egyre csak emelkedik. Ezen kívül van még 260 ezer ember, akit regisztráció nélkül oltottak be. A társadalmi immunitás eléréséhez 6 millió ember beoltása mindenképpen szükséges.

A kormány szerint helyes döntés volt az óvodák és az alsó tagozatok megnyitása, egyre növekszik a résztvevő gyermekek száma. (Az óvodások 60, az iskolások 70 százaléka ment el az első pár napban.)

A miniszter elmondta, hogy a kormány a költségvetésről is tárgyalt, néhány napon belül a 2022-es költségvetési tervezetet benyújtják majd az Országgyűlés elé. 6000 milliárd forintos alapot hoztak létre a ’22-es költségvetésben, amely a gazdaság újraindítását szolgálja majd. Hozzátette, hogy március hónapban 66 ezerrel több aktív munkavállaló volt, mint februárban.

Az újrainduló vendéglátóhelyeken a bértámogatás májusra is jár, függetlenül attól, hogy mikortól lehet a belső terekben is helyet foglalni.

Eddig 72 milliárd 153 millió forint támogatást ítélt meg a kormány a gazdaságvédelmi intézkedések keretein belül.

Az Országgyűlés elé a kormány szintén benyújtotta a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot, annak ellenére, hogy hatékony az oltási program, a járvány még nem ért véget. Gulyás elmondta, hogy a veszélyhelyzet véghatáridőt tartalmaz, azonban ha már nincs szükség a fenntartására, a kormány bármikor dönthet a felfüggesztéséről.

Gulyás Gergely szerint szomorú, hogy a kormány továbbra sem tudott politikai egységet létrehozni a védekezés tekintetében, utalva itt arra, hogy a kormány szerint az ellenzék oltásellenes.

„Az nem védekezés, hogy álhírekkel és politikai videókkal próbálják lejáratni az egészségügyet”

-mondta.

Az RTL Klub azt kérdezte a minisztertől, hogy miért vették el Fürjes Balázstól a Fudan Egyetem miatt a Diákváros projektjét. Gulyás erre azt felelte, hogy a Fudan Egyetemmel való kapcsolat egyáltalán nem új, és senkit nem zavart eddig, hogy évek óta a Corvinus közös kurzust tart fent az egyetemmel, és a Fudan a világ egyik legjobb egyeteme. Szerinte a magyar felsőoktatás érdekében áll az, hogy a világ élvonalában lévő egyetemek itt is oktassanak. Kijelentette, hogy akármilyen nemzetiségű az egyetem, ha a világ élvonalába tartozik, akkor a kormány támogatni fogja.

Hozzátette, hogy a Diákvárosban talán még az ígértnél is több hely fog rendelkezésre állni a hallgatóknak, és bármely budapesti hallgatónak. Fürjes Balázzsal kapcsolatban elmondta, hogy kiemelkedő munkát végez, és a Diákváros környezetéért továbbra is ő felel, ezen kívül jelentős fejlesztéseket is kap majd.

Gulyás Gergely az arra irányuló kérdésre válaszolva elmondta, hogy addig, amíg Magyarországon a társadalmi védettség nem következik be, addig a határok megnyitásával érdemes óvatosnak lenni, de az első intézkedés az lesz, hogy a magyar állampolgárok átjára biztosított legyen.

A Magyar Hírlap arra kérdezett rá, hogy idén is több Balaton, kevesebb Adria a kormányzati álláspont? Gulyás erre azt felelte, hogy a kormány abból indul ki, hogy aki be van oltva az védett, így számukra a külföldi utazás valószínűleg elérhető lesz, de a kormány eddig is csak tanácsokat adott erre vonatkozóan.

Az el nem oltott készítményekkel és az oltási kedvvel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a vakcinafelesleg egyelőre ismeretlen fogalom. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az eloltott vakcinák milyen hosszú ideig nyújtanak védettséget, a gyártók 6 hónapot vállaltak. Szerinte csak kívánhatjuk magunknak a vakcinafelesleget, mert akkor ez azt jelenti, hogy 6 hónapon túl is védettséget nyújtanak a vakcinák. Azt hangsúlyozta, hogy olyan helyzetbe nem kerülhetünk, hogyha szükséges még egy vakcina beadása, akkor ne álljon rendelkezésre elegendő vakcina.

A miniszter szerint „bárki hisz a baloldalnak, az meghalhat”.

Fekete-Győr András Partizános interjújával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy az interjút nem látta, de az arról írt cikkeken nagyon jókat szórakozott, és a cikkek csak az eddigi feltételezéseit igazolták.

Szerinte az ellenzék azt a döntést hozta meg, hogy az országot egyszer már csődbe vivő erőkkel és a szélsőjobboldallal kötnek szövetséget, a választópolgárok azonban majd döntenek. Szerinte a két alternatíva a mostani jobboldali kormány vagy a gyurcsány-kormány.

A szállodák, mozik, színházak, konditermek kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy a 4 millió beoltott következő enyhítéseiről a miniszterelnök fog tájékoztatást adni a napokban.

A Szuperliga-botránnyal kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte, hogy örül neki, hogy a kísérlet meghiúsulni látszik, és örült neki, hogy az európai politikai fellépés is egységes volt a kezdeményezéssel szemben.

Az ingyenes koronavírus-tesztekkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy az osztrák példa nem mérvadó, mert ott azért tesztelnek sokat, mert nincsen elég oltóanyag. Szerinte nem a teszt a megoldás, hanem az oltás.

Az elhalasztott beavatkozásokról, kezelésekről, kontroll-vizsgálatokról a miniszter azt közölte, hogy a Pécsett nem állt le a daganatos betegek kezelése, nem csökkent a terápáiás kezelések és a kontroll-vizsgálatok száma. Konkrét panasz esetén haladéktalanul kivizsgálják az eseteket.

A kínai lélegeztetőgépekkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a gépek műszaki minősége és kezelése két különböző kérdés. Szerinte az állam teljesítette azt a kötelezettségét, hogy műszakilag jól működő, korszerű lélegeztetőgépek álljanak rendelkezésre, így az nem igaz, hogy ezekkel bármi nem lenne rendben, az orvosok szakértelmét pedig a miniszter nem kérdőjelezné meg ezzel kapcsolatban. Szerinte ez orvosszakmai vitát kiválthat, de magukkal a lélegeztetőgépekkel nincsen probléma. Szerinte az ezzel kapcsolatos feltételezések ideológiai megközelítésből adódnak.

Nyugat-Európa azért áll ilyen rosszul az oltásban, mert összekeverték a védekezést az ideológiával”

-jegyezte meg.

A Dunafer-ügyről Gulyás Gergely annyit mondott, hogy kár volt a baloldalnak privatizálnia a Dunafert.

Az egyre élesebb orosz-ukrán viszályról a kormány álláspontja az, hogy a kormány szolidarít Ukrajnával és támogatják a szankciókat. A magyar-ukrán kapcsolatok azonban nem jók, mert az ukrán kormány a határontúli magyarok jogait nagyban korlátozza, de ettől független kérdés Ukrajna helyi integritása.

Arra kérdésre, hogy lehetnek-e majd nyári táborok, Gulyás azt felelte, hogy május második felében születhet erről döntés.

A maszkviselés közterületen való viselése egyelőre továbbra is kötelező lesz, zárt térben pláne. Egyetlen kivétel a teraszok, ahol az emberek fogyasztani fognak, így ott nincs értelme a kötelező maszkhasználatnak.

Arra a kérdésre, hogy a foci EB Magyarországon rendezett mérkőzésein mennyien vehetnek majd részt, Gulyás Gergely elmondta, hogy május végére mindenkit beoltanak, így az EB már a társadalmi védettségben lesz megrendezve.

A védettségi igazolványról ezen a héten születik döntés. Azokat nem érhet majd hátrány akik nem oltathatták be magukat, de ez csak a 18 éven aluliakra vonatkozik.

A miniszter elmondta, hogy a kormány álláspontja szerint a Sinopharm vakcina jobb, mint a Pfizer, de a Szputnyik a legjobb.