Kemenesi Gábor: nem zárható ki, hogy lesz negyedik hullám

Most kell beszélni róla, ugyanis az érkezését a jelenlegi folyamatok is nagymértékben meghatározzák. A vírus szezonalitására egyre biztosabb, a globális vakcinációs program pedig aligha éri el addigra a kívánt hatást. Nem mindegy azonban, hogy miként várjuk majd! Így nem tehetünk mást, mint felkészülünk a rosszabb esetben határainkon belül fellángoló járványra, de jobb esetben is egy határon kívül kialakuló hullámra, amelyet hatékonyan kint kell majd tartanunk – írta Kemenesi Gábor, biológus, víruskutató a portfolio.hu-nak.

Kemenesi szerint most nagyon sok múlik a vakcinákon. De kevéssé esik szó arról, hogy ehhez az úthoz a vakcinák mellett más is kell. Ugyanis a járvány terjedése egyre több és több variáns megjelenésének enged teret, amely a vakcinák hatákonyságát csökkenthetik. A víruskutató elmondása alapján a terjedést minden bizonnyal segíteni fogja az a hamis biztonságérzet is, amely nyáron ránk telepszik majd.

A nyári nyitások és felszabadultság után elérkezünk az őszhöz egy nem teljesen átoltott populációval, „takaréklángon” fennmaradt terjedési láncolatokkal, amelyek fő motorja ezúttal a nem oltottak körében súlypontozódik. Ezek egyvelege határozza majd meg a járvány visszatérését.

Hallgassunk a tudományra, éljünk az oltás lehetőségével, és egyelőre még óvatossággal éljük meg a nyarat. Természetesen szükség van a bajba jutott ágazatok megmentésére, működésére és bizonyos fokú nyitásra is. Ez legalább annyira fontos, mint a járvány elleni küzdelem, de hogy ezek az ágazatok ősszel is működhessenek, éppen a vakcinák és az ésszerű óvatosság szükséges – fogalmazta Kemenesi Gábor.

Zárásként Kemenesi azt mondta, hogy szerinte nagyon fontos az óvatosság, a határokon túlnyúló végrehajtói szemlélet, valamint a diagnosztikai, járványügyi és kórházi kapacitások hosszútávú növelése. Azok az ágazatok, amelyek pedig bajba kerültek, mielőbbi, óvatos és jól átgondolt nyitásra szorulnak. A gazdaság számára kevésbé egyértelmű előnyökkel járó, többezer fős tömegrendezvényeket pedig mindenképp hanyagolná.