Íme a Belügyminisztérium válasza arra, hogy mire jó a védettségi igazolvány

Kecskemét, 2021. április 9. Gaszner András háziorvos a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni Comirnaty-vakcina elsõ adagjával beolt egy pedagógust a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján Kecskeméten 2021. április 9-én. MTI/Bús Csaba

A koronavirus.gov.hu oldalán megjelent friss tájékoztató szerint a védettségi igazolványra jogosult hazánkban három módon lehet valaki:

  • Ha megkapta a védőoltást
  • Ha igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen
  • Ha vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését

Az igazolványokat március óta kézbesítik az illetékeseknek, de a dokumentum pontos funkcióját még mindig misztikus homály lengi körbe. Ez azért is válik egyre furcsábbá, mert Orbán Viktor már többször utalt rá a Kossuth Rádióban, hogy valamiféle előjogokkal biztosan járni fog az igazolvány birtoklása. Konkrétumokat azonban hónapok óta nem hajlandó közölni a kormány.

Egyébként már maga a kézbesítés folyamata is elképesztően nagy hibaszázalékkal történik hiszen az utóbbi időben több olyan esetről is hallhattunk, hogy valakinek védőoltás és korábbi pozitív teszt nélkül is postázták az okmányt, míg más az egyértelmű jogosultsága ellenére sem kapta még meg.

Az ATV Híradója, hogy eloszlassa a kételyeket, most rákérdezett a Belügyminisztériumnál, hogy mire lehet majd használni a kártyát, miért küldték ki már az első oltás után, és miért nem szerepel rajta a megkapott vakcina típusa.

A Belügyminisztérium válaszában nagyjából egyik kérdésre sem adott konkrét válasz, feleletük legvelősebb mondata pedig ez volt:

„Az igazolvány felhasználhatóságára vonatkozó kérdés idő előtti.”

Az egyetlen válasz tehát, amit megtudhattunk, hogy az igazi válasz még mindig várat magára.

Fotó: MTVA/RÓKA LÁSZLÓ