ENSZ: a COVID-19 járvány alatt rekordot döntött a nemi erőszakok és a gyermekházasságok száma

Több millió nő világszerte továbbra sem rendelkezhet szabadon saját teste felett, a koronavírus-világjárvány pedig tovább nehezítette a helyzetüket – áll az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán közzétett, 57, zömében afrikai országot vizsgáló jelentésében.

A főleg a szubszaharai térség államaival foglalkozó dokumentum szerint a fiatal lányok és az asszonyok körülbelül fele rendelkezhet szabadon a testével, beleértve a szexuális partner megválasztását és a fogamzásgátlást – írja az MTI.

Az atv.hu oldalán olvashatjuk, hogy Natalia Kanem, az UNFPA vezetője felháborítónak nevezte a felmérés eredményeit, hangsúlyozva:

ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy nők százmillióinak a testét még mindig gyakorlatilag mások birtokolják. 

Natalia Kanem hangsúlyozta, hogy a Covid-19 világjárvány óta a nők helyzete csak súlyosbodott, rekordot döntött például a nemi alapú erőszak és a gyermekházasság veszélyének kitett lányok és nők száma. Ezért nem tartja elhanyagoolhatónak, a nemzetközi közösségek szerepét, ugyanis fontos szerepük van a nemek közti egyenlőtlenségek kiegyenlítésében.

A jelentésben – António Guterres ENSZ-főtitkár 2020-ban idézett adataira hivatkozva – kiemelték azt is, hogy jóllehet számos országban alkotmány garantálja a férfiak és nők közti egyenlőséget, az utóbbiak gyakran csak a férfiak által élvezett jogok 75 százalékát tudhatják magukénak – olvashatjuk az atv.hu oldalán.

(atv.hu)