Koronavírust találtak Brit denevérekben

Konkrét esetről még nem tudnak, hogy az Egyesült Királyságban talált patkós denevérekben az új Covid-19 betegséget okozó rokonvírus embert fertőzött volna meg.

Somerset és Gloucestershire grófságokban és Walesben több mint 50 kis patkósdenevér ürülékmintáit gyűjtötték be és vetették vizsgálat alá ezt követően akadtak az egyik mintában az új vírusra. Először találtak az Egyesült Királyság területén SARS-szerű sarbecovírust kis patkósdenevérekben.

A kutatócsoport szerint ezekben a denevérekben már régóta jelen lehetett a vírus, és csak azért most találták meg, mert első alkalommal végeztek ilyen tesztelést körükben. Kiemelték, hogy ez az új vírus nem jelent közvetlen veszélyt emberre, amíg nem változik meg genetikailag. A mutáció akkor történhet meg, ha egy Covid-19 betegségben szenvedő ember megfertőzi a denevért, így annak, aki kapcsolatba kerülhet a kicsiny emlőssel megfelelő védőfelszerelést kell viselni – olvashatjuk a Greenfon.

Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus eredetéről folyó kutatás a patkósdenevérekre összpontosul főként. Ezen kívül mintegy 1400 másik denevérfaj létezik, és ezek alkotják az ismert emlősfajok 20 százalékát. Nagyon fontos a denevérpopulációk genetikai tesztelése világszerte, ennek tükrében több információnk lesz arról, hogy mely állatok hordozhatják még ezeket a vírusokat.

(Greenfo)