Globálisan rekordmagas a légkör szén-dioxid koncentrációja

Rekordmagas értéket ért el a szén-dioxid koncentrációja a légkörben az emisszió koronavírus-járvány miatti csökkenése ellenére – közölte az MTI.

A Hawaii Mauna Loa Obszervatórium hosszú távon üzemelő állomásának legutóbbi mérései szerint a globális szén-dioxid-szint 50 százalékkal van az iparosodás előtti korhoz képest. A korábbi rekordot a Mauna Loa mérései szerint 2020 májusában érték el, ekkor a légköri koncentráció 417,10 ppm volt. A tavalyi év átlaga 413,94 ppm volt, az előrejelzések szerint 2021-ben 416,3 ppm lesz.


A brit meteorológiai szolgálat becslései szerint a szén-dioxid havi koncentrációja várhatóan 2021-ben nagyjából 419,5 ppm-nél fog csúcsosodni. Közleményük szerint a szén-dioxid koncentrációjának növekedését az emberi tevékenység okozza, főként a fosszilis üzemanyagok égetése és a fakitermelés.

A globális kibocsátás ideiglenesen csökkent 2020-ban a közlekedés és szállítás mérséklődésével és a gazdasági aktivitás visszaesésével a koronavírus-járvány miatt.

Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy tartósan hatással legyen a szén-dioxid légköri beépülésére.

A koncentráció növekedésének lassításához vagy leállításához jóval nagyobb, hosszú távú emissziócsökkentésre van szükség.


Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozásához legkésőbb 2050-re el kell érni a nettó nulla kibocsátást. A fennmaradó szennyezés elnyelése érdekében többi között a fák ültetése nagyban segíthet.