Orbán: Brüsszel a vakcinabeszerzésnél ugyanúgy hibázott, mint a migrációnál

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a járvány jelenlegi állásáról.

Orbán az interjút azzal a megjegyzéssel kezdte, hogy a jelenleg pusztító brit mutáns agresszivitását tekintve jóval erősebb, mint a járvány elején megismert vírus. Az első hónapokban az elzárások el tudták tüntetni a vírust, ezt a variánst azonban le kell győzni, és az izolálás csak lassítani tudja, megállítani nem. Hangsúlyozta, hogy a győzelemhez a vakcina az egyetlen út.

Kiemelte, hogy a jelenlegi helyzet a háborús állapotokhoz hasonlítható, ez a nemzedék pedig még nem látott ilyet, hiszen még a rendszerváltás sem produkált háborús állapotokat.

„Az embereknek a háborúból elegük van, nem akarunk ilyen körülmények között élni. Mindenki békés életre, derűre, nyugalomra, tervezhetőségre vágyik.”

-fogalmazott.

Orbán kiemelte, hogy a vírus legyőzéséhez kellenek emberek, akik oltakozni akarnak és regisztrálnak.

Tegnap átlépte a regisztráltak száma a 4 milliót, de a miniszterelnök szerint ez még mindig kevés, így a kormány aktív kampányt indít ezzel kapcsolatban, amelyben ismert és köztiszteletben álló emberek is részt vesznek majd. Erről Gulyás Gergely is beszélt a tegnapi Kormányinfón, amelyről itt írtunk.

Orbán állítása szerint nemsokára elérjük a 3 millió első oltással beoltott embert, május elején pedig ez a szám már 4 millió lesz.

A tervek szerint ezek után 7-10 nap alatt további 1 millió vakcina lesz beadva, május közepére 6 millió, május végére 7 millió, június elejére pedig 8 millió magyar felnőtt állampolgárból 7 millió be lesz oltva. A miniszterelnök megjegyezte, hogy ő csupán attól tart, hogy nem lesz ennyi regisztrált.

Azt azonban mindenképp fontosnak tartja, hogy az EB-ig eljussunk oda, hogy az összes regisztrált állampolgár megkapja az oltását, így „lehetőség lesz arra, hogy a védettségi kártyával a nézők részt tudjanak venni az eseményen”.

Megköszönte, hogy a 8 óra utáni kijárási tilalmat betartotta mindenki, szerinte „az emberek példás fegyelmezettséggel tartották be a korlátozásokat”.

„A mi országunk példamutatóan működött együtt a járvány szakemberekkel és a veszélyhelyzetet irányító hatóságokkal.”

-mondta.

A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy a kormány és a járványkezelésért felelős emberek az ország történetének egyik legnagyobb logisztikai műveletét irányítják jelenleg, ami az oltások tárolásának és elosztásának műveletét jelenti. Kérte, hogy a magyarok ne feledkezzenek el a szállítást végző pilótákról, sofőrökről, targoncásokról, anyagkezelőkről, fogadókról, és arról, hogy sokkal többen dolgoznak az oltási kampány hátterében, mint az ápolók és orvosok.

A magyar beoltottsági aránnyal kapcsolatban a következőképpen fogalmazott:

„Összevetve az európai Unió többi országával látva a számokat és az eredményeket, nincs miről beszélni. Magyarország általában a nép fejében magunkat megelőző országokat is legyőzve jól teljesít”

Elmondta, hogy a 65 év felettiek átoltottsága 90% fölött van hazánkban, hiába rontotta el Brüsszel a vakcinabeszerzést.

Itt kitért a vakcinabeszerzés ügyére. Szerinte Brüsszelben ebben az esetben is az történt, mint a migrációnál, miszerint mire észbe kaptak, addigra már késő volt. Szerinte „egy ország volt, aminek helyén volt a szíve, ezek mi voltunk”, és ez a keleti vakcinák felé mutatott nyitottságot jelenti, amelyek miatt most 2-szer gyorsabban oltunk, mint más EU-s országok.

A 16-18 év közöttiek oltásával kapcsolatban elmondta, hogy erről egyelőre nem kapott még egyértelmű választ a járványügyi szakemberektől. Az iskolák ügyében azonban döntött az Operatív törzs:

május 10-én nyitnak ki a gimnáziumok április 19. helyett, és csak írásbeli érettségi lesz, mint tavaly.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a nyitásban a 3 millió beoltott elérése lesz a következő lépcső, és ebben a nemzeti konzultáció eredményei alapján fog haladni, a pontosabb részleteket azonban majd a beoltottak száma határozza meg. Szerinte ha május elején a 4 milliót elérjük, akkor a védettségi igazolvánnyal majd lehetséges, hogy lehet újra szállodába és rendezvényekre menni.

Ismét elmondta, hogy meglátása szerint a baloldal oltásellenes kampányt folytat.

„A baloldal oltásellenes, ez nem hiszem, hogy vita tárgyát képezhetné.”

-jegyezte meg.

A miniszterelnök azzal érvelt, hogy szerinte ha a Parlament elfogadta volna a baloldal kínai és orosz vakcinák elleni javaslatát, sokkal többen haltak volna meg. Szerint súlyos bűn, hogy a baloldali politikusok „magukat természetesen beoltatják, miközben az embereket lebeszélik”.

Az interjúban szóba került még Petry Zsolt kapusedző ügye, akit a Hertha BSC berlini klub nemrég menesztett, mert bírálta egy kollégája szivárványcsaládok támogatásáról szóló nyilatkozatát. Orbán Viktor erre azt mondta:

„Németországot nem minősítem, éppen elég nekünk, hogy Németország minősítget minket.”

Véleménye szerint a liberális politika ma Európában elnyomó politika., hiszen aki nem ért egyet, azt „elnyomják, s ha mégis hangot ad a véleményének, akkor megbüntetik”. A miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarország azért harcol, hogy komoly és sikeres ország legyen.

„Egyetlen magyar sincs egyedül, Petry zsolt sincs egyedül, mindannyian vele vagyunk.”

Orbán hozzátette még, hogy a nemzeti csapatok nálunk különösen fontosak, hiszen itthon „a csapatsportok a történelmi győzelem lehetőségét adják, válogatott sportolókra a lányainkként és a fiainkként tekintünk.”