Mentális és neurológiai zavarokkal járhat a súlyos Covid fertőzés

Minden harmadik koronavírusban súlyosan megbetegedett embernél a fertőzéstől számított hat hónapon belül neurológiai vagy mentális állapototváltozást diagnosztizáltak – derült ki egy tanulmányból.

A megfigyelés során végzett kutatás, amely a legnagyobb a maga nemében, 236 379 beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartását vette igénybe, főleg az Egyesült Államokból.

Megállapították, hogy 34% -uk utána mentális egészségi és neurológiai változásokat tapasztalt. A leggyakoribb a szorongás, az emberek 17% -nál, a hangulati rendellenességek 14%-nál, a szerekkel való visszaélés rendellenességek 7%-nál és az álmatlanság 5%-nál jelentkezett.

A megfertőződött embereknél az olyan neurológiai diagnózisok, mint a stroke és a demencia ritkábbak voltak, viszont a betegek körében a stroke 7%-nál, a demencia pedig 2%-nál fordult elő – írja a The Guardian.

A Lancet Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány szerint a COVID-19-ben megfertőződött betegeknél ezek a diagnózisok nagyobb számban voltak jelen, mint azoknál, akik influenzában vagy légúti fertőzésben szenvedtek.

Ugyanez a kutatócsoport egy korábbi megfigyelési tanulmánya szerint sajnos egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az embereknek a fertőzés utáni első három hónapban fokozott a hangulati és szorongásos rendellenességek kockázata.

(The Guardian)

Kövess minket a közösségi médiában!

38,000követőTetszik
900követőkövető
4,000feliratkozóFeliratkozás

Korábbi híreink

Hitelmoratórium okozza a hitelesek hidegzuhanyát

A 2020. március 18-tól életbe lépett fizetési haladékot nagyon sok honfitársunk igénybe vette, és jelenleg is nagyon sokan élnek a lehetőséggel. A pénzügyi szakemberek...

Luxus-óceánjárókkaal mentik az embereket a Karibi-térségből

A karibi szigeten csütörtökön vörös riasztást adtak ki.

Újabb balatoni településen hirdettek építési tilalmat

Újabb településen függesztettek fel építési lehetőséget a Balaton környékén.