Merkely szerint a védettek szinte biztosan szabadabbak lesznek

MTI/Koszticsák Szilárd

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a RTL Híradónak adott interjújában a védettséggel járó várható előjogokról beszélt.

Hazánkban a koronavírus-járvány harmadik hulláma tombol, szomorú módon nap nap után dőlnek meg a fertőzöttségi és a halálozási rekordok.

Március közepén a miniszterelnök, majd Gulyás Gergely is arról beszélt, hogy a jelenlegi korlátozásokon akkor lehet enyhíteni, ha az összes regisztrált 65 év felettii megkapta az oltását. Az újonnan bejelentett kormányrendelet szerint pedig az első lazításokat a 2,5 millió beoltott elérése után lehet majd elkezdeni.

Régóta tudjuk már, hogy a beoltottak védettségi igazolványt kapnak, mindeddig azonban semmilyen információt nem közölt a kormány azzal kapcsolatban, hogy ennek az igazolásnak a birtoklása milyen előjogokkal jár majd.

Merkely Béla az RTL Híradónak azonban azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint lesznek különbségek.

„Én úgy tudom, hogy a nyitás elsősorban ott elképzelhető, ahol a védettség már kialakult, azaz azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akik már beoltottak vagy átestek a fertőzésen.”

-fogalmazott a professzor.

Szerinte a nem oltottak még akkor sem mozoghatnak majd kedvükre, ha a lakosság nagy része már védett lesz a vírussal szemben.

Mindeközben Duda Ernő biológus azt mondta, hogy a 2,5 millió beoltott még mindig nem lesz elegendő az új megbetegedések visszaszorításához a brit variáns erős fertőzőképessége miatt.

Merkely jó célnak tartja a 2,5 milliós határvonalat, de véleménye szerint akkor lenne mindenki biztonságban, ha 5 millió ember megkapná a vakcinát.