A vírus elleni oltásokra sok évig szükség lesz még

A Virológia Pécs közösségi oldal tette közzé Prof. Dr. Jakab Ferenc írását, melyben a koronavírussal kapcsolatos tényeket és tévhiteket ismerteti. Többek között szó esik arról,hatásosak-e a védőoltások a vírus mutációira és hogy mennyi ideig lehet szükséges a folyamatos oltás.

Az írás szerint népszerű tévhit – amely mostanában egyre inkább megváltozóban van –, hogy a SARS-CoV-2 lassabban változik, mutálódik, mint más vírusok. Ezek a genomban történő változások a vírus fertőzési mechanizmusait is megváltoztathatják, így nyomon követésük létfontosságú.

A pécsi virológusok jelentős figyelmet fordítottak az elmúlt időszakban a tüske fehérje változásaira és arra, hogy ezek a változások hogyan befolyásolják a vírus terjedésének dinamikáját és hogyan képes esetleg ezek révén megkerülni az immunrendszer védekezési mechanizmusait.

Mint írják, az immunvédekezés kijátszásának kockázatát hosszú távon nehéz megjósolni az emberi koronavírusok, így a SARS-CoV-2 esetében is, de a madár koronavírussal végzett vizsgálatok tapasztalatai azt mutatják, hogy egy adott variáns elleni oltások védenek a kismértékben különböző variánsoktól is. Nem mindig adnak kellő védelmet azonban az erősen különböző változatok ellen. A jelenleg rendelkezésre álló COVID-19 vakcinák valószínűleg mind védelmet nyújtanak a SARS-CoV-2 uralkodó változataival szemben.

A megoldás hosszú távon az úgynevezett multivalens vakcinákban rejlik, melyek tartalmazzák többek között a vírus külső fehérjeburkának (nukleoprotein) elemeit is, amelynek a szelekciós nyomása és ezzel a variabilitása is kisebb, mint a tüske fehérje változási képessége. Ezen védőoltások alapját tehát már feltételezhetően több domináns variáns adja majd.

A koronavírus elleni oltásokra sok évig szükség lesz még a virológusok szerint, és ezek az oltások különbözőek lesznek, pontosan a vírus változékonysága miatt. Véleményük szerint ez kicsit talán az influenzavírus elleni oltásokhoz fog hasonlít. A nemzeti és nemzetközi felmérések, valamint az új variánsok gyors azonosítása és molekuláris jellemzése lehetővé teszi a virológusok számára, hogy a jelenlegi helyzethez hasonlóan “már ne a probléma után fussanak majd, hanem megelőzzék azt”.

Kövess minket a közösségi médiában!

38,000követőTetszik
900követőkövető
4,000feliratkozóFeliratkozás

Korábbi híreink

149 új fát ültetnek el az új balatonfüredi sétány mentén

A városvezetés klímatudatos szemléletét ez is jól tükrözi.

Hitelmoratórium okozza a hitelesek hidegzuhanyát

A 2020. március 18-tól életbe lépett fizetési haladékot nagyon sok honfitársunk igénybe vette, és jelenleg is nagyon sokan élnek a lehetőséggel. A pénzügyi szakemberek...

Luxus-óceánjárókkaal mentik az embereket a Karibi-térségből

A karibi szigeten csütörtökön vörös riasztást adtak ki.