Aktivisták tiltakoztak a Fidesz székház erkélyén

A Város Mindenkié szervezet vasárnap a Fidesz-székház előtt tartott figyelemfelkeltő akciót, melyben követelték, hogy a világjárvány idején a kormánypárt elrendelje a rendkívüli veszélyhelyzet idején fennálló kilakoltatási moratóriumot.

Jelenlegi is érvényben van a téli kilakoltatási moratórium, azonban az csak április 30-ig tart, vagyis ez alatt az időszak alatt szinte senkit nem lehet kilakoltatni.

A járványügyi veszélyhelyzet tavaszi időszakában ezen felül egy általános, a lakásfoglalókra is kiterjedő lakáskiürítési moratórium is érvényben volt, amely a vészhelyzet idejére felfüggesztette a kilakoltatásokat.

Jelenleg a koronavírus fertőzési és halálozási esetszámai a tavaszi hullámnál sokkal súlyosabbak, mégis úgy tűnik, hogy április végével a világjárvány kellős közepén újra mindenfajta elhelyezés hiányában utcára kerülhetnek emberek – áll a szervezet Facebook oldalán.

A Város Mindenkié ezzel az akcióval egy nemzetközi felhíváshoz, a European Action Coalition for the Right to Housing and to the City által szervezett Housing Action Day-hez is csatlakoztak, amelynek keretében ezen a hétvégén Európa számos városában hívják fel aktivisták a figyelmet a lakhatási kérdésekre és a hajléktalanságra.