Gulyás: semmilyen nyitás nem engedhető meg

A miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az Operatív Törzs döntése értelmében semmilyen nyitás nem engedhető meg, de változik a kijárási korlátozás és az üzletek nyitvatartási ideje is, ha Magyarország eléri a 2,5 millió beoltottat.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az érvényben lévő szabályozások betartása a húsvéti ünnepek alatt is kiemelten fontos a járvány megfékezése érdekében, lazítás csak a húsét utáni napokban a 2,5 millió beoltottság után lehetséges.

Az Operatív Törzs döntése értelmében este 10 órára módosult a kijárási tilalom húsvét után. Az üzletek reggel 5-től este fél 10-ig maradhatnak nyitva, de 10 négyzetméterenként csak egy fő tartózkodhat bent, amit a boltoknak kell felügyelni.

A szolgáltatók a március 8 előtti állapotra térnek vissza. Az általános iskolák, óvodák és középiskolák április 19-én, hétfőn nyitnak újra – ehhez április 1-én megkezdődik a pedagógusok beoltása is.

A miniszter megismételte Orbán Viktor által elmondottakat, miszerint Európában az elsők között nyithat újra Magyarország.