Felelős állattartásra szólit fel minket az állatkert

Az állattartás nagy felelősséggel jár alaposan meg kell fontolni, hogy alkalmasnak tartjuk-e magunkat az erre való elköteleződésre.Húsvét közeledtével sok család dönt úgy, hogy az ünnep miliője megőrzése végett nyulat vagy nyulakat fogadnak örökbe.

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén felhívja a figyelmet arra, hogy A nyuszi nem játékszer, hanem élőlény, aminek jóllétéért a gazdája felelősséggel tartozik.

Számos családban generációk óta élnek azon szokás szerint, hogy húsvétkor nyuszit vásárolnak a gyermekek kedvéért. Ez önmagában nem lenne problémás, ha az ilyen jellegű esetekből mindannyiszor igazi úgynevezett társállattartó szituáció kerekedne, aminek értelmében a gazdi felelősségteljesen viseli gondját a kedvencének. Az viszont megfigyelhető tendenciának tűnik, hogy az ünnepek elmúltával sajnos nemkívánatos vendégekké válnak ezek a kisállatok.

Egy nyúl akár egy évtizedig is élhet, előre tudni kell, ki gondoskodik róla akkor, ha a család például nyaralni megy Az állattartást, így a nyuszi beszerzését is hasonló alapossággal és felelősséggel kell mérlegelni, mint mondjuk a gyermekvállalás – írják az Állatkert oldalán.

Mivel a „lepasszolós”, „megunt” nyuszis szemléletet nem tartották összeegyeztethetőnek a felelős állattartás gondolatával, a húsvéti nyuszik befogadását lépésről lépésre megszüntették, és 2008 óta már egyáltalán nem fogadnak be tapsifüleseket. Ettől függetlenül igyekeznek olyan alternatívákat nyújtani, hogy mindenkinek legyen lehetősége a húsvéti nyuszis élményt megtapasztalni – olvashatjuk.

(Fővárosi Állat- és Növénykert)