Karácsony Gergely: „Minden szám mögött életek, sorsok vannak”

MTI/Szigetváry Zsolt

Budapest főpolgármestere kedden egy Facebook-posztban emlékezett meg arról, hogy a mai nap a koronavírus-járvány leghalálosabb napja hazánkban.

Szomorú tény, hogy napok óta lakosságarányosan Magyarországon válik a legtöbb ember a Covid-19 halálos áldozatává az egész világon.

„Ebbe nem lehet beletörődni.”

-fogalmaz a főpolgármester.

„Nem lehet elégszer figyelmeztetni magunkat: minden adat, minden szám mögött életek, sorsok vannak. Az együttérzés, a szolidaritás, az emberség parancsa kötelező erejű.”

Karácsony Gergely felhívja rá a figyelmet, hogy holnap, azaz március 24-én Budapest egy perces csenddel emlékezik majd az elhunytakra, a közösségi közlekedés délben megáll egy percre.

A főpolgármester kiemeli, hogy ez a gesztus nem csökkenti azok fájdalmát, akiktől elvette szerettüket a járvány, de szerinte ilyen formában éreztetheti velük, hogy Budapest olyan közösség, amely tudja, hogy az életnél, az embernél nincs fontosabb.

Szerint itt most nem a harsányságnak, nem a lózungoknak, nem a sikerpropagandának, hanem az együttérzésnek, az együttműködésnek és az elcsendesedésnek van az ideje.

„A szerdai budapesti egy perces csend egyben a hála kifejezése mindazoknak, akik a frontvonalban küzdenek a járvánnyal, orvosoknak, rezidenseknek, ápolóknak, és azoknak is, akik munkájukkal a nehéz időkben is működésben tartják a várost és az országot is.”

-írja.

A egy perces csendes megemlékezéshez egyébként több európai nagyváros is csatlakozott, például Prága, hiszen Csehországban sajnos a magyarhoz hasonlóan drámaiak a halálozásai adatok.