A világjárvány mellett a klímaválság is pusztít

A vírus tombolása mellett, nem csupán az emberek egészsége van veszélyben, hanem  a bolygó jövője is.

Pénteken a párizsi Pantheon előtt több száz fiatal gyűlt össze, illetve a belga fővárosban is a Fridays for Future környezetvédői is utcára vonultak, hogy fenntartsák a köztudatban továbbra is a klímaváltozás igényelte sürgős lépéseket. Az emberek egészége mellett, hosszabb távon a bolygó jövője a tét (igazából az embereké, a bolygó létezni fog, maximum élhetetlenül).

„A pandémiát le kell győzni méghozzá gyorsan, mert a kórházak csak telnek, és a politikusok fejében most minden van, csak a klímaválság nem, legalábbis nem az első helyen. Pedig az idő sürget, még ha nem is pusztít olyan gyorsan mint a járvány, de ugyancsak romboló”

– mondta Olivia Fleuvie, az Amnesty International kampányfőnöke – olvasható a nyilatkozat az euronews. oldalán.

Milanóban kerékpárosok tüntettek és követeltek mihamarabbi intézkedéseket, mind saját kormányuktól, mind a világ vezetőitől.

A szomszédos Ausztriában is utcára vonultak több helyen. Voltak kerékpáros tüntetések, illetve már az itthon is ismert freeSZFE-sek által alkalmazott élőlánccá formálódással hívták fel a figyelmet a klímaváltozás fontosságára. Természetesen mindenhol szigorúan betartották a járványügy igényelte biztonsági előírásokat (maszkviselés, távolságtartás).

A Fridays for Future tüntetéssorozatot a svéd klímaaktivista diáklány, Greta Thunberg indította útjára.

(euronews.)