Álhírnek jelölte Gődény György posztját a Facebook

Elindult a még március elején bejelentett tényellenőrzés a magyarországi Facebook-on. Gődény György egyik posztját pedig már meg is jelölték fake news-nak – közölte a Telex. Gődény megjelölt videójában egy német orvos interjúja van lefordítva, amelyben az orvos állítása szerint a pozitív koronavírus teszttel rendelkezők 99 százalékban nem mutatnak tüneteket, nincs világszintű halálozási többlet. 

Ez a videó már kering egy ideje az interneten és többször is bizonyítva lett, hogy téves információkat közöl. Az AFP a videó hét állítását vizsgálta meg, és kiderült, hogy azok hamisak, kontextusból kiragadottak, vagy félrevezetőek. 

A független tényellenőrzők által megjelölt bejegyzések nem tűnnek el, csak megnézésük előtt feltüntetik, hogy megtévesztő információk szerepelnek benne.

A tényellenőrzők csak a legdurvább esetben törlik az adott bejegyzést, de ez csak akkor történik meg ha azok a való világban tényleges kárhoz vezethetnek, vagy erőszakos összeesküvés-elméleteket propagálnak. Amit viszont nem távolítanak el, azoknál jelezni fogja, hogy egy külső tényellenőrző partner szerint hamis a hír, és megjeleníti azokat az információkat, amik alapján a tényellenőr ezt a döntést hozta.

A külső tényellenőrző partnerek azonban nem távolíthatnak el fiókokat vagy oldalakat a Facebookról. A Facebook illetékesei többször bizonygatták, hogy a tényellenőrzés a humorra és a művészetre nem vonatkozik.