Orbán: ma vakcinából van hiány és nem oltópontból

Az Országgyűlés keddi ülésésén a képviselők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Szabó János, korábbi FKGP-s képviselőről, valamint a magyar zászló és címer napjáról. A napirend előtti felszólalások után az interpellációk hangzottak el, majd azonnali kérdésekre és válaszokra került sor. Az első ülésnap végén arról a kormánypártok által is támogatott LMP-s határozati javaslatról tarthatnak általános vitát, amely Slachta Margitról, az első magyar női országgyűlési képviselőről nevezné el az idén létrejött Nemzeti Szociálpolitikai Intézetet.

Az azonnali kérdéseket Jakab péter kezdte:

A kormány válságkezeléséről kérdezte a kormányfőt, ugyanis az a frakcióvezető szerint az elbukott, és a Fidesz semmit nem tesz az ellen, hogy ez változzon. Helyette újabb stadinokat építettett és az alaptörvény-módosítított.

Aki meg parizert eszik azt meg lenézik, leprolizzák.

mondta Jakab Péter.

Orbán felsorolta hogy a válság idején a kormány bevezették a hitelmoratóriumot, elengedték a járulékokat, csökkentettek több adónemet és beruházási támogatást adtak. Megjegyezte – egy Gyurcsányozás után -, hogy jelenleg 55 ezerrel kevesebb munkahely van, mint a válság előtt, de a mostani kormány legalább annyi munkahelyet teremt, ahogy azt ígérte.

Kunhalmi Ágnes folytatta a kérdést:

Nemény András próbál a kormánnyal együttdolgozni az oltási program kapcsán, de az ellenzéki vezetésű Szombathely mégsem kapott engedélyt oltópontok kialakítására.

A kormányfő azzal kezdte a választ, hogy az ellenzék álljon le az oltásellenességgel. Ma vakcinából van hiány, és nem oltópontból. Az oltás azért halad lassabban, mert Brüsszel nem tartja magát a megbeszélt oltási programhoz. Szombathely pedig azért nem kapta meg az engedélyt, mert most elég oltópontok vannak Magyarországon. 500 ezer emberrel kevesebbet oltottak volna be keleti vakcina nélkül – tette hozzá.

Arató Gergely kérdése:

A DK-s politikus szerint a Fidesz pánikkormányzásának oltási programja elbukott. Hogy gondolja, hogy miért nem érdemlik meg a magyar emberek, hogy mikor számíthatnak az oltásukra?

Orbán elmagyarázta, hogy a brüsszeli oltásokat Brüsszel rendeli meg és osztja szét őket, és nem azért halad lassan az oltási program, mert nincs elég oltópont, hanem azért mert Brüsszel nem teljesíti időben a kötelezettségét. Orbán Viktor közölte, hogy az Astra-Zeneca nem rég közölte, hogy félmillióval kevesebb vakcinát szállít.

Kersztes László Lóránt következett:

Az LMP-s politikus azt kérdezte, hogy a kormány mért nem áll ki a magyar szuveneritásért, amikor orosz és kínai befolyásról van szó, de amikor Brüsszelről van szó, akkor mindenre a magyar érdek a válasz.

Orbán elmondta, hogy szerint nincsen kínai és orosz befolyáltság Magyarországon és kíváncsi lenne, hogy milyen magyar érdeket sért a kínai és orosz gazdasági aktivitás. Hangsúlyozta, hogy Magyarország minden nagyhatalommal jóban szeretne lenni.

Ők Brüsszelben a magyar érdekeket képviselik, az ellenzék pedig Magyarországon Brüsszelt képviselik.

– tette hozzá Orbán.

Szakács László is kérdezett

Az MSZP-s polizikus azt kérdezte, hogy mikor jelentik be a vissza nem térítendő támogatásokat a hitelek helyett a kkv-knak, hiszen a hitel nem segít rajtuk hosszú távon.

Orbán elmondta, hogy a kis vállalkozásoknak 10 milliós kamatmentes hitelt adnak, amely jó, ugyanis nagy az érdeklődés iránta. A kormányfő szerint a bértámogatás, és a hitelmoratórium bevezetése felér egy vissza nem térítendő támogatással, amelyből a Szakács az utóbbit a múltkori szavazáskor ellenezte.