Karácsony szerint egyelőre nem lesznek külön korlátozások Budapesten

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán kedd reggel közzétett posztban elemezte a járvány jelenlegi állását Budapesten.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nemrég bejelentette, hogy a járvány ezen szakaszában elképzelhető a régiónként eltérő korlátozó intézkedések bevezetése, illetve kiemelték, hogy Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött.

Karácsony a posztban elmondja, hogy rengeteg kérdést kapott az NNK említett bejelentését követően azzal kapcsolatban, hogy vajon Budapestre vonatkozóan újabb korlátozó intézkedéseket tervez-e a kormány.

„Nos, sem én, sem a városvezetés egyelőre ilyen szándékról tájékoztatást nem kapott.”

-írja a főpolgármester.

Kiemeli azonban, hogy a fertőzöttségi adatok megvizsgálást követően világossá válik, hogy a számok az egész országban tragikusak, és Budapesten is aggasztóak, de hozzáteszi:

„Az, hogy a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, nem sokat mond az országos helyzetről, hiszen itt élnek a legtöbben, természetesen.”

A főpolgármester hangsúlyozza, hogy több európai országban is bevezették már a régiónként eltérő korlátozó intézkedéseket, ehhez pedig a német Robert Koch Intézet iránymutatását veszik alapul: a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió, vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, ezért kell korlátozásokat bevezetni. Karácsony Gergely információi alapján Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van a legtöbb megyével együtt, Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban és két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban.

Karácsony alátámasztásként a poszthoz egy országos térképet is csatolt, amelyen láthatóak a 100 ezer főre lebontott heti új esetszámok megyénként a 03.7 és 03.14. közötti adatok alapján.

„A helyzet tehát mindenhol nagyon rossz, vagyis egyáltalán nem megnyugtatásnak szánom a tényt, hogy az országon belül mégsem a legnépesebb Budapesten a legrosszabb.”

-írja a posztjában a főpolgármester.

Karácsony ezen kívül még megemlíti, mekkora szükség lenne továbbra is a kellő mértékű átoltottságig a tömeges tesztelésre, kontaktkutatásra, tiszta és világos kommunikációra.

Hangsúlyozza továbbá, hogy a Fővárosi Önkormányzat, más önkormányzatokhoz hasonlóan, az oltási program zökkenőmentessé tételéhez és felgyorsításához kínálja újra és újra a segítségét a kormánynak.

„nekünk az is jó, ha ideadják a vakcinákat, és engedik, hogy megoldjuk magunk a budapestiek oltásának felgyorsítását.”

-zárja a posztját a főpolgármester.