Hatalmas homokvihar bénítja meg Pekinget

Ahogy azt a CNN News is megírta: Peking városában elképesztő homokvihar tombol a szélsőséges időjárás következtében.

Az elmúlt tíz év legnagyobb volumenű homokvihara söpört végig Észak-Kínán. A pekingi hatóságok ezért hétfőn „sárga riasztást” adtak ki, és figyelmeztettek az erősen korlátozott látási viszonyokra. 

A főváros levegőértékei már eleve nagyon rossznak számítottak, most azonban elérték a veszélyesnek minősített besorolást.

A kínai média szerint a pekingi repülőtereknek több mint 400 járatot kellett törölniük. A 21,7 millió lakosnak otthont adó Pekingről készült szürreális felvételeken látható, hogy a felhőkarcolókat is vastag ködbe burkolta vihar.

A hatóságok pedig azt tanácsolják a lakóknak, hogy lehetőleg maradjanak az otthonaikban. Ennek ellenére is sok lakos folytatta a harcot az elemekkel, és biciklizett vagy gyalogolt az erős homokos szélben.

A város egyes részein olyan rossz voltak a látási viszonyok, hogy a sofőröknek még a nap közepén is be kellett kapcsolniuk a fényszórót.

A kínai meteorológiai hivatal feltételezése szerint tizenkét tartományt lehet érintett a tomboló vihar pusztításaiban. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy ez a vihar az elmúlt tíz év legerősebb homokvihara és egyben a legnagyobb kiterjedésű is.

A tavasz egyébként Észak-Kínában egyet jelent a homokviharok szezonjával, amikor az erős szél homokot és finom port szállít a Góbi-sivatagból és Mongóliából a gyakran erősen szmogos és sűrűn lakott ipari régiókba. Ilyen mértékű viharok azonban nem szoktak végigsöpörni az országon, így ez mindenképpen kirívó és aggasztó eset.

A hatóságok azt tanácsolták a lakosságnak, hogy lehetőleg kerüljék a szabadban tartózkodást, és a pekingi Városi Oktatási Bizottság hétfőn arra kérte az iskolákat és az oktatási bizottságokat, hogy függesszék fel a szabadtéri tevékenységeket.

Az alábbi videóban olyan felvételeket láthatunk, amelyek a homokvihar sújtotta Pekingben készültek: