A bűntudat négy gyakori jele

A legtöbb hibát elkövető ember (mindenki hibázik) tisztában van azzal, hogy valamit elrontott. A hibázást követő viselkedésnek elég kiszámítható jelei vannak. Ez a bűntudat négy gyakori jele.

Szó szerint ’összemennek’

Amikor mardos a bűntudat valójában is nehezebbnek érzékeled a saját lelked. Tudósok kutatásai szerint azon résztvevők, akiket arra kértek, hogy gondoljanak olyan időkre, eseményekre, mikor nem cselekedtek helyesen, súlyosabbnak, terheltebbnek érezték magukat, mint az ártatlan résztvevők.

Indokolatlanul túl jól/kedvesen viselkednek veled

A legtöbb ember megpróbálja magában kiegyensúlyozni a jót és a rosszat. Amikor tett valami olyat, amitől bűnösnek érzékelhette magát természetes, hogy gyorsan megpróbálja rendbe hozni és kompenzálni azt a cselekedetet.

Folyamatosan túlmagyarázzák cselekedeteiket

Hasonlóképpen, ha valaki tudja, hogy hibázott, a gondolkodást követően megpróbálja megmagyarázni viselkedését, miért tette, mi volt az oka, hogy neki így kellett cselekednie.

„Ha folyamatosan szükségesnek érzik megosztani a miérteket, megmagyarázni a cselekedeteik, gondolataikat, azok hátterét vagy okait, nagy valószínűséggel bűntudatban szenvednek” – mondta el a Bustlenek Kelly Bos pszichoterapeuta és párkapcsolati szakértő.

Aránytalanul reagálnak, ha megkérdőjelezed őket

Ha megkérdőjelezünk valakit, akiről feltételezzük, hogy valamiben hibázott és a szembesítést követően túlreagálja, akkor valószínűleg jó okunk van feltételezni, hogy vaj van a füle mögött.

„A bűntudat az önkritika egy olyan formája, amely képes legyőzni az egódat, mint egy doboló egy tom-tom-ot” – írja Steven Berglas pszichológus a Forbes-ban .

(Medium)
(MindCafe)