Tordai Bence: „A Fidesz láthatóan már lemondott Budapestről”

A Reflektorban című műsorunk hétfői adásának vendége Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője volt, akivel közéleti és politikai aktualitásokról beszélgettünk. Szóba került többek között a Facebook-törvény, a Párbeszéd önálló ’22-es tervei, a II. és III. kerület rendelőinek állapota, de kérdeztük a Varga Mihállyal történt parlamenti incidensről, illetve a Momentum saját programjáról és Fekete-Győr András miniszterelnök-jelöltségéről is.

A Párbeszéd országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz Néppártból való távozásával végre a helyére került minden és szerinte Orbán Viktor európai színtéren nem az ország, hanem saját maga dolgait szeretné érvényesíteni.

A képviselő elmondta, hogy egy kormányrendeletben elvontak a II. kerületi rendelőktől 10 milliárd Forintot, ami kapcsán többször megkereste Varga Mihályt, aki szóba sem állt vele. A pénzügyminisztert többször is kereste különböző javaslattal, amit viszont a miniszter sérelmezett és ez állhatott a mögött is, hogy valaki letiltatta őt a Facebookon egy tömeges jelentés miatt, amit a Fidesz trollhadserege végezett.

Elmondta azt is a kormány által belengetett Facebook törvény kapcsán, hogy máshogy kell kezelni ezeket a platformcégeket, mint eddig, mivel úgynevezett digitális közműként működnek és nem csak egy piaci szolgáltatás a sok közül. A letiltásával kapcsolatosa azt is elmondta, szerinte egy ügyfélszolgálatot jó lenne fenntartatni egy ilyen mértékű szolgáltatónak, mivel jelenleg semmilyen panaszra vagy jogorvoslatra nincs lehetőség.

Szerinte Budapestről lemondott a Fidesz és a fővárostól megvonva csoportosít át forrásokat maga a miniszterelnök olyan csataterekben zajló fejlesztésekhez, ahol nem egyértelmű a választások kimenetele.

Tordai Bence szerint a kormányzóképesség biztosításáról szól az a megegyezés, hogy mindenkinek előre ki kell jelentenie, hogy melyik frakcióba fog beülni, mivel egy miniszterelnöknek így is nehéz lenne hat párt között egyeztetnie. „A frakció tagság és a párttagság két külön dolog” – tette hozzá és példaként hozta fel a Párbeszéd parlamenti frakcióját, melyet szintén több pártból érkező képviselő alkot.

Ha érdekes a teljes interjú, nézd meg videónkat, vagy hallgasd meg a teljes adást Sportify-on, ahol korábbi interjúinkat is visszahallgathatod: