Létrejött a Vígszínház Etikai Kódexe a hatalmi visszaélések ellen

A színház így szeretné megteremteni a biztonságos, mindenféle erőszaktól és zaklatástól mentes munkakörnyezetet a dolgozói számára.

A kódex elkészítése azután lett releváns, hogy a Vígszínház előző igazgatójáról, Eszenyi Enikőről számos alkalmazottja állította 2020-ban: a színésznő verbális erőszakot alkalmazott a próbák és a munkahelyi kommunikációja során. Eszenyi végül lemondott, az igazgatói posztot pedig Rudolf Péter foglalta el. Az ügy egyébként hatalmas port kavart a médiában és a színházi világban tavaly.

Az Etikai Kódex több hónapos munka után született meg, amelyben különböző ügyvédek, szakértők, a Biztonságos Terek Alapítvány, a Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete és az intézmény Művészeti Tanácsa is részt vett. – tudjuk meg a színház hivatalos közleményéből.

Rudolf Péter, az intézmény igazgatója ezzel kapcsolatban a következőket írta a Vígszínház honlapján:

„Az előzmények ismeretében a szakmában és az egész világban zajló folyamatok miatt fontosnak tartottuk, hogy létrejöjjön egy ilyen dokumentum. Egy tiszta keretrendszer önmagában visszatartó erő. Ki-ki tudja, milyen következményekkel jár a normák megsértése. „

-majd hozzátette:

„Össze kellett egyeztetnünk etikai kérdéseket a jog világával, mindezt a színház sajátos munkarendjébe ágyazva. Fontos, hogy élni és ne visszaélni lehessen a kódex kínálta szabályrendszerrel. Tisztességes, átlátható eljárás keretében legyenek kivizsgálva ezek az esetek.  Mérföldkőnek tekintjük az etikai kódex létrejöttét a magyar színházi életben. Természetesen az elsődleges cél olyan légkört teremteni, amelyben a hatalommal való visszaélés vagy a szexuális abúzus fel sem merülhet. Bízom benne, hogy a lefektetett keretek segítenek abban is, hogy a szakmánkról kialakult kép pozitív irányba változzon. Mi mindent megteszünk ennek érdekében. Sok minden zaklatta fel, keserítette meg a mindennapjainkat az elmúlt időszakban. A munkára, a jövőnkre szeretnénk koncentrálni! Színházat csinálni csodálatos játék, ez egy csodálatos közeg, ami nélkül nem tudnunk létezni, sem mi, sem a világ.”

Az Etikai Kódex és az eljárási rend első sorban fórumot biztosít azoknak, akik úgy érzik, bántalmazás áldozatai voltak, és biztosítja számukra a megfelelő segítséget. Ezen kívül pedig nem maradhat el az etikus viselkedés keretrendszerének pontos definiálása, ami alapján értékelni lehet az egyes visszaéléssel és erőszakos bánásmóddal kapcsolatos ügyeket.

Az ilyen ügyekkel kapcsolatos eljárás a következő esetben indítható: amennyiben az alany úgy érzi, hogy őt a munkavégzés alatt, munkaidőben, vagy a munkával szoros összefüggésben bármilyen jellegű zaklatás, attrocitás érte, illetve amennyiben egy külsős illetőnek tudomása van az intézményen belüli visszaéléses esetről.

Az Etikai Bizottság az eljárás lefolytatásának felelőse, amelyet a színház igazgatójához, HR-vezetőjéhez, a szakszervezet elnökéhez, az Etikai Bizottsághoz az Eljárási Bizottság állandó jogász tagjához, valamint május 15-től az Üzemi Tanács elnökéhez intézett panasz után lehet elindítani.

Az etikai eljárás lefolytatása után az Etikai Bizottság javaslatot tesz a Vígszínház igazgatójának egy adott intézkedésre, ha megállapítja, hogy szexuális vagy egyéb zaklatás, hatalommal való visszaélés történt. A Vígszínház igazgatója kötelezheti a bepanaszoltat bocsánat kérésre, eltilthatja az adott magatartásról, kiadhat munkáltatói figyelmeztetést és súlyos esetben megszüntetheti a bepanaszolt munkaviszonyát, vagy felmondhatja a vele kötött szerződést. – írja a közlemény.