Merkely: már több beteget kezelnek, mint a tavaly novemberi csúcs idején

Ha nem lennének szigorítások, meredeken emelkedne a fertőzöttek száma, ezzel párhuzamosan az orvosi, kórházi kezelést igénylőké is radikálisan nőne – mondta a Semmelweis Egyetem rektora az M1-en csütörtök este.

Merkely Béla közölte, hogy a Semmelweis Egyetemen már több beteget kezelnek, mint a tavaly novemberi csúcs idején. A súlyos esetek pedigországos szinten is 95 százalékra közelítették meg a novemberi csúcsot. A rektor szerint ezek a számok viszonylag rövid időn belül jelentősebben emelkednének, ha nem vezették volna be a jövőheti szigorításokat.

Arra a kérdésre, hogy a szigorítások mennyire rövidíthetik le a harmadik hullámot, azt mondta: a koronavírus-járvány harmadik hulláma korábban érte el Írországot, Nagy-Britanniát és Portugáliát, és ezekben az országokban a szigorítások után körülbelül egy hónappal az esetszámok jelentősen csökkentek.

Merkely abban bízik, hogy a szigorítások után az esetszámok jelentősen csökkennek. Hozzátette, hogy Írországban, Portugáliában és Nagy-Britanniában is hasonló intézkedéseket vezettek be a harmadik hullám idejére, és ott egy hónap múlva csökkentek a számok. A szakember szerint a szigorításoknak látványos hatása két hét múlva lesz érezhető. Véleménye szerint május közepén már lényegesen jobb lesz a helyzet, és lehetőség lesz a szigorítások lépcsőzetes csökkentésére.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be a március 8-tól életbe lépő korlátozásokat.