Orbán Viktor: azért kell most zárni, hogy húsvét környékén fokozatosan nyithassunk

Nem volt más választásuk. Szerinte a járványügyi szakemberek egyértelműen fogalmaztak: tragédia lesz, ha nem lépünk. A miniszterelnök szerint azért kell most zárni, hogy húsvét környékén fokozatosan nyithasson Magyarország. A miniszterelnök ismertette a korlátozások további részleteit és a várható segítségeket.

Orbán Viktor elmondta, hogy a harmadik hullám a legnehezebb időszak lesz, ezért a középiskolák szabályozása fennmarad, de ugyan így lesz az általános iskolákban és óvodákban is. A bölcsődék egyelőre nyitva maradnak, mivel alacsony ott a fertőzöttek száma, de nem kizárt a zárás, ha ott is jelentős változás következik be.

Az élelmiszerbolt, tavaszi kerti munkához szükséges eszközöket árusító boltok nyitva maradhatnak. A virágboltok szerinte legnehezebb helyzetben vannak, de március 8-án nőnap alkalmából még nyitva maradhatnak, hogy a készleteiket eladhassák és ezzel is segítsék őket.

Azt a bértámogatást, amit korábban csak a turizmus ágazataira adtak, most mindenkire kiterjesztik, akit érintik a korlátozást és a következő időszakban be kell zárniuk. A KATÁ-soknak például elengedik az adójukat, lesznek adókedvezmények, és akik önkormányzati helyiségeket bérelnek, ott a bérleti díjat is elengedik.

Az utazások tekintetében azért kell szigorítás, mert a különleges utazási területekről különböző mutánsokat hoznak haza, ezért a luxusvakációkat el kell halasztani – bár konkrét szabályozást nem ismertetett a miniszterelnök.

Az egészségügy esetében szóba hozta a műsorvezetőt az új szolgálati viszonyról szóló szerződést is, amit 4 000 ember nem írt alá – de erre semmilyen reakció nem érkezett. A miniszterelnök szerint az optálási terv szerint haladnak és több, mint 2,8 millió személy regisztrált már oltásra. Május elejére 4 700 000 oltott lehet Magyarországon.

Ahol drámai helyzet lehet, az a kórházak, mert felfuthat azok száma, akik ápolásra szorulnak és ezt bizonyítják az elmúlt napok statisztikái. A kórházparancsnokok és főigazgatók szerint ágyak és lélegeztetőgépek kellenek, valamint emberi erőforrásra is, ezért rezidensek és a magánszektorban dolgozók is lehet, hogy bevetésre kerülnek.

Orbán Viktor hozzátette, ő jól van a kínai vakcina után is és hozzátette, a kínaiak jól teljesítenek a szállítással, míg az EU-s megrendelések tragikusak és megbízhatatlanok. Az oroszok szintén időben leszállítják a megrendeléseket.

Az oltással kapcsolatosan elmondta, leállították a rendszert és felülvizsgálják azt, mivel van, akit behívtak oltásra, pedig már be van oltva, de vannak, akiket nagyon távoli címre hívtak be. Olyanokat, aki nem helyben lakik már, vagy rossz címek szerepelnek az adatbázisban. Aki bármilyen problémát észlel, az egy megadott telefonszámon tud személyesen is jelezni – ez a későbbiekben kerül ismertetésre.

A miniszterelnök elmondta, hogy szerinte változik az a tudományos állás, hogy a második vakcinát mikor kell beadni, de szerinte több, mint 21 nap is eltelhet a két oltás között, sőt, van, ahol 40 nap is.

Az interjúban elmondta, hogy szerinte a baloldal a vírus helyett a magyar kormánnyal küzd és mindig azt mondják, amit Brüsszelből mondanak nekik.

A nemzeti konzultáció kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a szakemberek is egymástól eltérő grafikonokat és tendenciákat mutatnak be, de szerinte a mostani zárással a célegyenesbe fordultunk be és a zárások elteltével megkezdődhet a fokozatos újranyitás.