Momentum: Zárják be a kaszinókat, használják oltóközpontnak a stadionokat

A Momentum Mozgalom csütörtöki sajtótájékoztatóján Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa és a Főváros egészségügyi tanácsnoka a koronavírus harmadik hullámával és az egészségügy jelenlegi állapotával kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót.

Fekete-Győr András ismertette azt az öt intézkedést, amelyet a Momentum haladéktalanul követel a kormánytól.

Mint elmondta, a fideszes kaszinókat azonnal be kell zárni. Arra kéri a fideszes oligarchákat, hogy azokat a kaszinókat, amelyeket egyébként az emberektől vettek el, hogy pénzt csináljanak belőle, legalább a járvány időszaka alatt zárják be, hiszen az ott összegyűlő tömeg jelentősen növeli a fertőzés kockázatát.

Fekete-Győr felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a kormány meg tudná könnyíteni az oltakozást azzal, hogy megnyitják az üresen kongó és milliárdokból épített stadionokat, és aktívan használják a járvány elleni védekezésben.

Kéri a kormányt ezen kívül, hogy biztosítsanak külön bértámogatást az otthon maradó szülőknek. A Momentum javaslata szerint ebben az esetben a fizetés 100 százalékát egészítse ki a kormány, hiszen ezek az emberek a bérük töredékét sem tudják nélkülözni.

Havasi Gábor beszédében elmondta, hogy egy hét alatt 65 százalékkal nőtt a koronavírus miatt kórházakban kezelt betegek száma. Az egészségügy már eleve túlterhelt, és még az egészségügyi szolgálati jogviszony is rá lett kényszerítve a szakdolgozókra, így több ezer alkalmazott hagyta el a szektort. A Momentum az új jogviszony eltörlésére szólítja fel a kormányt, illetve arra, hogy állítsák vissza az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát. Havasi továbbá kiemelte, hogy jelentős szakdolgozó béremelésre is szükség van, így az ápolók bére érje el az orvosok bérének legalább a 60%-át.

Március 15-e után több tízezer ember eshet ki a társadalombiztosítás hálójából, ami a járvány közepén különösen kegyetlen. A Momentum felszólítja a kormányt, hogy függesszék fel a járvány végéig az új TB-törvény végrehajtását, és állítsák vissza a régi társadalombiztosítási rendszert, méghozzá azért, hogy ne kelljen még több embernek meghalnia.