Februárban 1,2 százalékkal nőtt az álláskeresők száma az előző hónaphoz képest

Az álláskeresők száma februárban 1,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában februárban 302 200 álláskereső szerepelt.

Az NFSZ a honlapján közölte, az év első hónapjaiban szezonális hatások miatt nem ritka a kismértékű növekedés, az álláskeresők száma a tavalyi csúcshoz, a júniusban mért 376 300-hoz képest tartósan alacsonyabb.

Hozzátették, hogy februárban az előző év azonos időszakához képest az álláskeresők száma 14,5 százalékkal, 38 200-zal nőtt.

Az év második hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,6 százalék. A legalacsonyabb arányt Győr-Moson-Sopron megyében mérték.

Februárban 45 900 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, 8,5 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 29,0 százalékkal csökkent.

Az álláskeresők 7,5 százaléka, 22 700 volt pályakezdő. A legtöbb álláskereső pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de Hajdú-Bihar, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentős volt a számuk.

Az álláskeresők 28,5 százaléka, 86 200 ember, több mint egy éve keresett munkát, ez 26,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az NFSZ adatai szerint februárban 155 200 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 50,1 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 48,6 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók egy hónap alatt 585 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be, ami az NFSZ szerint jelentősen elmarad a válság csúcsán, 2020 júniusában bejelentett, a több mint 2300 emberre vonatkozó létszámleépítéstől. Az elbocsátások a szektorok közül a jogi, számviteli, adószakértői tevékenységet, az adminisztratív, kiegészítő egyéb üzleti, valamint a szálláshely-szolgáltatást és a ruházati termék gyártását érintették a ágazatokat érintették Budapesten, valamint Pest, Csongrád-Csanád és Baranya megyében.

 A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 4,2 százalékos volt a 2020. október-decemberi gördülő negyedévben, a 15-74 éves népességből 196 500-an voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 0,9 százalékponttal volt magasabb.