Szlovák államfő: a Szputnyik V alkalmazása nem a bátorság megnyilvánulása

Nemtetszését fejezte ki Zuzana Caputová szlovák államfő az orosz vakcina beszerzését illetően. Szerinte ezt nem lehet diplomáciai sikernek tekinteni a kormány részéről. 

A szlovák államfő kedden tárgyalt Zuzana Batovával, a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) vezetőjével az Szputynik V oltással kapcsolatban. A megbeszélés után azt mondta: az orosz vakcina alkalmazása nem bátorság megnyilvánulása vagy diplomáciai siker.

„Ezt inkább úgy lehet felfogni, mint lemondást az egészségügyben elfogadott szabályokról, amelyek szavatolják a biztonság legmagasabb követelményeinek betartását a polgárok számára.”

– IDÉZTE A SZLOVÁK MÉDIA CAPUTOVÁT.

Caputová hangsúlyozta, hogy nem fogja népszerűsíteni az olyan vakcinák tömeges alkalmazását, amik nem mentek át az európai uniós regisztrációs eljáráson. De tiszteletben tartja azoknak a polgároknak az döntését, akik a Szputnyik V mellett döntenek – tette hozzá.

„Hetek óta azt halljuk, hogy amikor vakcinákról van szó, nem szabad geopolitikai játszmákba bocsátkozni, majd amikor a Szputnyik V vakcina megérkezik Szlovákiába, pazar fogadtatásban van része” –mondta Caputová, ezzel burkoltan bírálva Igor Matovic miniszterelnököt. A miniszterelnök korábban sok kritikát kapott amiatt, hogy személyesen fogadta az első orosz vakcinaszállítmányt. Viszont a többi oltások esetében ilyet nem tett.

Szlovákia 2 millió adag orosz vakcinát vásárolt hétfőn, amely még aznap este meg is érkezett. Matovic ezzel a szlovák kormánykoalícióban feszültséget gerjesztett, ugyanis a koalíciós partnerek tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Szputnyik V megvásárlásáról.