Koronavírusban hunyt el a Szent István Bazilika plébánosa, Snell György

Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István Bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg – tájékoztatta a Magyar Kurírt Erdő Péter bíboros, prímás.

Az esztergomi érsek a laphoz eljuttatott közleményében elmondta, hogy Snell György a papi szenátus szerdai ülésén a jelek szerint még tünetmentesnek látszott. Emiatt is ért váratlanul mindenkit, amikor kiderült, hogy az atya ma reggel tragikus hirtelenséggel elhunyt, és még inkább villámcsapásként jött a diagnózis, hogy a halál oka koronavírus-fertőzés volt.

Erdő Péter bíboros, forrás: MTI

„Megvizsgálták a plébánián szolgáló káplán atyákat is, kiderült, hogy nekik is pozitív a teszteredményük. Éppen ezért meg kell vizsgáltatni az összes kontaktszemélyt, vagyis a Szent István-bazilikában dolgozó világiakat is. Ez pedig azt vonja maga után, hogy most egy darabig, ameddig a karantén ideje tart, a Szent István-bazilikában szüneteltetni kell az istentiszteleti életet.

-nyilatkozta az érsek.

Hozzátette, hogy ez azt is jelenti, hogy a Szent István Bazilikában most egy időre szüneteltetni fogják az istentiszteletet, mondván:

„Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy kellő fertőtlenítés után, megfelelő idő elteltével, de még a nagyhét előtt újraindulhasson a liturgikus élet Budapest főtemplomában.”

Snell György 1949. március 8-án született a mai nevén Eperjes településen. Az Egri Érseki Papnevelő Intézetben és a központi szemináriumban végezte felsőfokú tanulmányait. 1972-ben szentelték pappá Egerben a Váci Egyházmegye szolgálatára. 1993-ban kezdte meg munkáját az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében.

Volt káplán Kiskunlacháza-Peregen, illetve Budapest-Rákoskeresztúron, majd plébános Budapest-Rákoskeresztúron és Budapest-Rákosligeten, továbbá a Rákosi Esperesi Kerület helyettes esperese, később pedig az esperese.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága igazgatójaként tevékenykedett 2003-tól egészen 2014-ig, 2008-tól pedig ő lett a budapesti Szent István Bazilika lébánosa. 2014 decemberében szentelték püspökké a Szent István Bazilikában, miután októberben Ferenc pápa az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.

Az elhunyt püspök emlékére pénteken reggel fél órán keresztül szóltak a Szent István Bazilika harangjai és az esztergomi Bazilika prímásharangja.