Szinte senki nem kér a kínai vakcinából

„Egy fontos nap a mai, mert ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal, nekem is reményt ad ez, hogy talán valamikor a jövő héten a védekezés irányítói sorra kerülhetnek”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Megérkezett a háziorvosokhoz az első szállítmánya a kínai vakcináknak. El is kezdték már az időseket oltani vele. Az ATV híradójának egy budapesti háziorvos azt nyilatkozta, hogy

168 felhívott páciensből csupán 55 volt hajlandó elfogadni végül a kínai vakcinát.

A közhangulatból érezhető, hogy a magyar lakosság nagy része inkább a nyugati vagy az orosz vakcinával szeretné magát beoltatni.

„Az idősebb korosztály az összes gyerekkori betegség elleni vakcinálást pont ilyen típusú vakcinával kapta meg. Tehát a szervezetünk ehhez hozzá van szokva, van hosszú távú tapasztalatunk vele, és véleményem szerint teljes biztonsággal alkalmazható”

– közölte Szalay Viktor, Nagyiván háziorvosa, az ATV híradójának.

Tóth Ildikó budapesti háziorvos így reagált az ATV híradójának: 

„Így néz ki egy vakcina, előre töltött fecskenődben van, a fecskendő együtt van a tűvel, és ezek a legkönnyebben kezelhetők, mert nem kell külön az ampullából felszívni, tűcsere, kiválóan használható”

A doktornő azzal folytatta, hogy:

„Korosztály szerint kaptuk meg a NEAK-tól a listát, aki nem kéri az általunk most felkínált kínai vakcinát, annak azt mondtuk, hogy hát akkor most el tetszik ballagni a sor végére, majd ha kapunk Pfizer vakcinára lehetőséget, ami jelenleg hetente 10 ember az oltópontban, akkor egyszer majd sorra tetszik kerülni.”

Az oltások gyakori mellékhatásai közé tartozik az ízületi fájdalom, hőemelkedés, láz, a hányinger vagy hasmenés.