Sebastian Kurz szerint már nincs értelme a korlátozásoknak

Az osztrák kancellár nem támogatja tovább a lezárásokat és nem korlátozná tovább az állampolgárok életét, így Ausztria már két hete elkezdte a nyitást.

Sebastian Kurz kijelenetette, hogy a lezárások elvesztették hatékonyságukat, hiszen az emberek egyre kevésbé képesek azokat betartani. – tudjuk meg az oe24.at cikkéből.

Németországgal ellentétben, ahol továbbra is kemény korlátozások vannak érvényben, Ausztriában már két hete újra kinyitott az összes üzlet, iskola és fodrászat a koronavírusos megbetegedések magasabb esetszámának ellenére is.

A német BILD magazinnak adott interjújában Sebastian Kurz kancellár ismertette Ausztria tervezett nyitási és tesztelési stratégiáját.

„Természetesen nagyon elkötelezettek vagyunk a szigorú tesztelés mellett, de persze tisztában vagyunk vele, hogy ez nem fog csodát előidézni. A vírus ettől függetlenül is létezik és nagy arányban terjed, azonban sikerült lelassítanunk, és óvatosan megkezdhetjük a nyitási lépéseket. Végső soron tehát a tömeges tesztelésnek köszönheten valamivel több szabadságra van lehetőség, mint tesztek nélkül ”

-fogalmazott a kancellár a BILD-nek.

Kurz az újranyitást főleg azzal magyarázza, hogy a lezárás szerinte már nem volt célravezető. Amint mondta:

 „Egyszerűen az a helyzet, hogy Ausztriában a korlátozások hat hét után elvesztették hatásukat. Az emberek egyre kevésbé tartják magukat a rendeletekhez, és egy olyan lezárásnak, amelyben senki sem vesz részt, nem sokértelme van.” 

Szerinte a hangulat megváltozott a lakosság köreiben, már mindenkinek elege van, és mindenki csak vissza akarja kapni a normális életét. Kurz hangsúlyozta, hogy ennek tükrében már egyáltalán nem észszerűek a korlátozások, amelyeket nem lehet a végtelenségig hosszabítgatni.

Fontos megjegyezni mindazonáltal, hogy a kancellár nem zárja ki a jövőbeni szigorítást. Egyértelműsítette, hogy amennyiben a számok növekedése felgyorsul, muszáj lesz újra szigorítani a korlátozásokat, a teljes lezárásnak azonban csak akkor lenne értelme, ha az állampolgárok is közreműködnének.

A kancellár a nyárral kapcsolatban továbbra is optimistán nyilatkozik.

„Ha minden jól megy, nyárra már magas lesz az oltási lefedettség, és Vissza tudunk majd térni a normális kerékvágásba ”

-mondta.