Jön a vakcinaútlevél, így állunk most

Digitális és nyomtatott formában is elérhető lesz a vakcina útlevél, ami koronavírus ellen beoltottaknak ad lehetőséget utazásra és különféle programok látogatására. Összeszedtük, hol és milyen formában lesz elérhető az igazolás.

Görögország

A mediterrán ország az első unios tagállam, ami igazolvány állít ki, hogy megmenekülhessen az idei turistaszezon – írja az Euronews. A múlt pénteken bevezetett dokumentumot hétfőig összesen 55 000 példányban nyomtatták ki.

A dokumentum elfogadtatása azonban már közel sem ennyire egyszerű. „Az igazolvánnyal kapcsolatos gyakorlati kérdések mellett vannak technológiai gondok is. Például az, hogy az egyik országnak el kell ismernie a másik ország igazolványát. Az pedig jogi kérdés, hogy pontosan mit kell írni az igazolványra.” – egyben a görög miniszterelnök javaslatot nyújtott be az Európai Unionak, hogy aki beoltotta magát, az beléphessen egy másik országba a kiállított igazolványával.

Magyarország

Itthon a Guardtime észt cég fejlesztésében létrejövő applikációt vezetnének be az oltottság igazolására, mivel itt egy megadott QR kód beolvasásával akár egy rendezvény jegyszedője is pillanatokon belül ellenőrizheti, rendelkezik e védettséggel az adott látogató. A VaccineGuard teszidőszaka megkezdődött.

Mindeközben a kormány azt is bejelentette, hogy plasztikkártyát is kapnak a védett személyek, ám hogy ehhez hogyan lehet hozzájutni, arról egyelőre nincsenek információk.

Skandináv országok

Eredetileg február végére tervezték Dániában a vakcinaútlevél igazolásához szükséges applikáció lefejlesztését, ami azt mutatta volna, hogy a felhasználót beoltatták-e vagy sem.Svédországban hasonló módon és szintén az uniós elvárásokkal összhangban digitális applikációt fejlesztenének le.

Spanyolország

Hasonlóan Görögországhoz, a spanyolok is gondolkoznak vakcinaútlevélben a turizmus megmentése érdekében. Ők azonban azt is hozzátették, hogy nem csak az oltottságon kellene múlni az utazásnak, hanem azt kiválthatja a negatív teszt és a megfelelő óvintézkedés, így a távolságtartás és a maszk viselése. Nyáron várhatóan Horvátoszággal hasonlóan nem fogja kötelezővé tenni a karantént a külföldről érkezőknek.

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Légitársaságok

Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) egy úgynevezett Travel Pass applikációt fejleszt le, amivel az utasok igazolhatják oltottságukat. Az appot elsőként az Etihad és az Emirates utasai használhatják majd. Ez a már rendelkezésre álló platformok adatait és rendszereit köti össze, így lényegében minden adat megtalálható lesz, így ennek megfelelően ellenőrizni tudják, hogy egy adott felhasználó megkapta-e a koronavírus elleni védőoltást, milyen PCR-teszteredménye volt, és beléphet-e az adott országba – értesült az airportál.