Újra lesz magyar nyelven Deutsche Welle

Az elmúlt években többször bukkantak fel olyan hírek, hogy a Deutsche Welle ismét magyar nyelvű adásokat is készítene. Ezeket a híreket viszont eddig megcáfolták. Most azonban Peter Limbourg, a DW főigazgatója egy német podcastben mondta el, hogy már lépéseket is tettek ennek megvalósítására – írja a Szabad Pécs.

A közszolgálati média főigazgatója elmondta, hogy azért döntöttek a magyar tartalmak gyártása mellett, mert egyáltalán nem javult a magyar média helyzete az elmúlt években.

„Egy európai országról van szó, ahol veszélyben van a média sokszínűsége és a független, kritikus sajtó nyomás alatt van. ezért úgy gondoltuk, hogy itt – és akárcsak Lengyelországban – dolga VAN a Deutsche Wellének is.”

– közölte Peter Limbourg.

Hangsúlyozta, hogy a szervezeten belül önálló, szakmai döntés született, amit egyeztettek a vezetőséggel is. Hozzátette, hogy egy ilyen döntés nem a szövetségi kormány hatásköre, de a lépést pozitívan értékelték.

Valós képet szeretnének adni az európai történésekről, illetve olyan kevésbé tárgyalt témákkal foglalkoznának, mint az emberi, kisebbségi jogok és az LMBTQ témák. Limbourg azt is elmondta, hogy fel van készülve arra, hogy nem mindenki örül majd a magyar médiában való megjelenésüknek. Nem az ellenzék hangja szeretnének lenni, ezért a kormánypárt képviselőivel is szeretnének beszélni, de tudja, hogy a sokszínűség nem mindenkinek fog tetszeni.

Limbourg tájékoztatása szerint fokozatosan indítanák a magyar nyelvű tartalomszolgáltatást. Először csak videós anyagokat készítenek, amelyeket magyar nyelvű Youtube-csatornájukra töltenének fel március vége felé. Idővel pedig egyre több tartalmukat tennék elérhetővé magyar nyelven is. Limbourg nem zárta ki, hogy magyar médiumokkal is együtt dolgozzanak.

A DW az 1962-től 2000-ig sugárzott magyar nyelven rádióműsort.