fbpx

Emberre terjedt madárinfluenza Oroszországban

Hét emberre terjedt át Dél-Oroszországban az A(H5N8) típusú új madárinfluenza – jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője moszkvai sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt hónapokban az A(H5N8) típusú madárinfluenzát már regisztrálták Oroszországban, Európában, Kínában, Közel-Keleten és Észak-Afrikában, de mindeddig csak a baromfik esetében. A H5N1, H7N9 és H9N2 kódjelű madárinfluenza-vírusról már korábban beszámoltak, hogy emberre is átterjednek.

A decemberben megfertőződött dolgozók ügyéről Oroszország csupán néhány napja tájékoztatta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO). A madárinfluenza fertőzésében érintett 7 ember azóta jól van és a helyzet nem fokozódott tovább – mondta a tisztifőorvos. A sikeres intézkedéseknek köszönhetően a Vektor szakértői felfedezték az immunválasz jegyeit is.

Noha az A(H5N8) átlépte a fajok közötti határt, Popova szerint az új típusú madárinfluenza-vírusnak emberről emberre való átterjedését mindeddig nem észlelték. A tisztifőorvos úgy vélekedett, hogy a Vektor felfedezése lehetővé teszi a világ tudósainak és hatóságainak figyelmeztetését arra, hogy tegyenek lépéseket az új fenyegetés elhárítására és megelőzésre. – írja a greenfo.hu

Legfrissebb videók

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

“A Polgári Válasz 106 körzetben tervezi az indulást” – Bencsik János

A Reflektorban című műsorunk keddi adásában Bencsik János, független országgyűlési képviselő és a Polgári Válasz mozgalom alapító tagja volt a vendégünk, akivel a magyar közélet és politika aktualitásairól beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Kósa Lajos és sofőrje felváltva mehettek a vesztegetési pénzért

Egy friss dokumentum szerint a csengeri örökösnő 68 millió forint vesztegetési pénzt továbbíthatott Kósa Lajosnak