Megalakult az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság

Sajtóközlemény

Megtartotta alakuló ülését a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által életre hívott Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság (FFEB). Freund Tamás, az MTA elnöke előzetesen Szathmáry Eörsöt kérte fel a Bizottság elnöki tisztségére, majd az új FFEB elnökének javaslatára kérte fel a Bizottság tagjait. – írja az mta.hu

Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság az Akadémia 2019-ben megújult küldetésének értelmében fő célkitűzéseként azt jelölte meg, hogy környezetvédelmi ügyekben hosszú távon a nemzet tanácsadója szeretne lenni. A fenntarthatóságot, mint az az új bizottság összetételében is megmutatkozik, multidiszciplinárisan értelmezi: a természet- és élettudományi területek képviselői mellett együtt kíván dolgozni a társadalomtudományoknak – mint például a környezetvédelmi jog, a szociológia, a közgazdaságtan vagy a pszichológia – a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett neves szakértőivel is.

A Bizottság szeretné az alakuló ülésén felvetett égető ügyeket – mint például az élelmezés– és élelmiszer-biztonság, a levegőminőség vagy az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események, a biodiverzitás, a túlnépesedés vagy a vízgazdálkodás problémainak kérdései, nem utolsósorban az aktuális pandémia komplex következményei – az elkövetkező időszakban napirendjére tűzni. Mindemellett olyan kérdésekre is keresik a választ, mint hogy milyen a nem fenntartható viselkedésmód, meddig lehet fenntartható a gazdasági növekedés, mérhető-e a kommunikáció hatékonysága a fenntarthatóságban, vagy van-e a biodiverzitásnak gazdasági hatása.

A FFEB szakmai workshopok és tudományos konferenciák szervezésével is szeretne a társadalom minél szélesebb köréhez eljutni. Az ülés utáni titkos szavazáson a Bizottság tudományos titkárának Z. Karvalics László történészt választotta meg – írják oldalukon.