Müller: Ne válogassanak a vakcinák közül, mindegyik hatásos

A következő két hét nagyon fontos lesz a járvány elleni küzdelemben, ugyanis több vakcinát adnak be, mint amennyit eddig összesen beadtak – közölte az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői eseményén.

A koronavirus.gov.hu adatai szerint ma meghalt 48 beteg és 2623-mal nőtt a fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 82 649. A kórházban ápoltak száma pedig 4489, amelyből 394-en vannak lélegeztetőgépen. 378 embernél mutatták ki eddig a koronavírus brit variánsát, 34 embernél pedig másfajta variánst találtak. A harmadik hullám elindulását valószínűleg a variánsok okozzák, ezért fokozott óvatosságra, és a védelmi intézkedések betartására hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

Müller arról is beszélt, hogy a kínai Sinopharm vakcinának olyan széles antigén-palettája van, ami sokkal jobban megmozdítja az immunrendszert. Hozzátette, hogy a kínai oltóanyag egy jelentős immunválaszt vált ki, ami miatt jobb lehet, mint a többi fajta vakcina. Éppen ezért a magyar fejlesztésű vakcinát is ezzel a technológiával fejlesztik.

„Ne válogassanak a vakcinák között, mindegyik hatásos”

– hangsúlyozta Müller Cecília.

A kínai vakcinával már a héten olthatnak, amely 18 év felett bárkinek adható. Mellékhatásként a tipikus oltási reakciók előfordulhatnak. Müller közölte, hogy a szakemberek abban bíznak, hogy a vakcina hosszabban tartó védelmet biztosít.