Igazságos nyugdíjemelést követel az LMP

Az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet kedden tárgyalást folytatott Gúr Nándorral, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) jelenlegi elnökével, valamint Juhász Lászlóval Nyuszet alapító elnökével a nyugdíjasok helyzetéről és problémáiról. Az egyeztetést követően közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az LMP online petíciót indít, hogy a kormány valódi segítséget biztosítson az idős generációnak és hogy a gazdasági növekedés hasznából a nyugdíjasoknak is részesülhessenek.

Schmuck Erzsébet elmondta, szerinte a kormány nem egyeztet a képviseleti szervezetekkel, sem az ellenzéki pártokkal a nyugdíjasok helyzetéről. Kiemelte, hogy 2019-ben 72 000 nyugdíjas süllyedt a szegény sorba, ami 2020-ban is folytatódott, mivel a koronavírus-járvány ideje alatt sem nyújtott érdemi segítséget. Kijelentette, hogy ma Magyarországon félmillió nyugdíjas 100 000 Ft alatti nyugdíjban részesül, a most visszavezetendő 13. havi nyugdíj egy hete a infláció mértékét sem követi.

Éppen ezért a párt online petíciót indít, hogy a kormány valódi segítséget biztosítson az idős generációnak és hogy a gazdasági növekedés hasznából a nyugdíjasoknak is részesülhessenek.

Gúr Nándor, a Nyuszet soros elnöke arra mutatott rá: az elmúlt 5-6 évben óriási forrást vontak ki a nyugdíjrendszerből az által, hogy a járadékemelésnél nem érvényesült a gazdasági növekedés. Kifogásolta, hogy a minimálnyugdíj összege mintegy tizenkét éve változatlan, 28 ezer 500 forint. Eközben azonban megjelentek a többmilliós nyugdíjak – mutatott rá.