Megint romlott a légszennyezettség Magyarországon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elemzése alapján a legújabb mérések szerint országszerte aggasztóak a levegő minőségére vonatkozó adatok.

20 településen erősen kifogásolt a levegő egészségügyi helyzete, ilyen például Budapest, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár, Debrecen, Salgótarján, Szolnok, Vác, Tököl, Százhalombatta, Dunaújváros, Székesfehérvár, Várpalota, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Sarród és Sopron.

További két településen, nevezetesen Putnokon és Sajószentpéteren azonban egyenesen egészségtelennek számít a levegő a legfrisseb mérések szerint.

A robléma egyébként elvileg a szálló por miatt következik be, amely további romlásra ad okot az előrejelzések szerint.

Az NNK hangsúlyozza, hogy akik a kifogásolt katergóriába eső települések bármelyikén laknak, és időskorúak, illetve keringési, vagy légzőszervi betegségben szenvednek, azok lehetőleg kerüljék a szabadban folytatott tevékenységeket, főleg a kinti testmozgást.

Az egészségtelen minősítést kapott térségek lakóira vonatkozóan pedig az NNK kifejezetten az egészséges embereknek is azt javasolja, hogy ők is kerüljék a szabad levegőn végzett megterhelő fizikai munkát, sportolást.