Itthon is emelkedik a koronavírus brit mutánsa által fertőzöttek száma

Az Operatív törzs péntek reggeli sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos, Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a brit mutáns Magyarországon is egyre gyorsabban terjed.

Müller a tájékoztató elején kifejtette, hogy sajnálatos módon hazánkban az új fertőzöttek száma ismét enyhén növekvő tendenciát kezd mutatni. A tegnapi napon 1860 újabb koronavírus-fertőzést regisztráltak itthon, így 383 730 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, amely a tisztifőorvos szerint kissé aggasztó.

A brit mutáns Magyarországon is beazonosításra került, és sajnos az elmúlt napokban közölt 33 esetszám óta már 69-re nőtt az ezzel a mutánssal fertőzöttek száma.

Müller elmondta, hogy ezek a fertőzöttek Németországból, Ukrajnából és Nigériából tértek haza, majd a közvetlen környezetükben terjesztették tovább a fertőzést, ugyanakkor az esetek nagy része nem függ össze az utazással. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus új mutánsa közösségi terjedésnek indult.

Az elmúlt napon egyébként Müller állítása szerint 16 000 fővel nőtt azon személyek száma, akik a háziorvosuktól kaphatták meg a védőoltást. Elmondta, hogy péntektől már az orosz Szputnyik V vakcina is bevetésre kerül, amelyet egyébként már Oroszországban és a vajdasági magyarok körében is nagy számban teszteltek, agodalomra pedig mindeddig nem adott okot a használata, hiszen egyelőre abszolút biztonságosnak bizonyult az akut betegségben nem szenvedők körében.

A sajtó kérdésére a tisztifőorvos elmondta, hogy várandós nőknek egyelőre egyik vakcinát sem tudják ajánlani, sőt a jelen állás szerint a vakcina beadatása után a tervezett megtermékenyítéssel is érdemes várni minimum két hónapot.

Az RTL kérdésére válaszolva, miszerint hogyan döntik el, hogy mely praxisok milyen típusú és milyen mennyiségű oltóanyagot juttatnak el, Müller Cecília azt válaszolta, hogy minden az érkező vakcina mennyiségétől függ.

Arra vonatkozóan, hogy mi legyen az oltópontokon felgyülemlő várakozó csoportokkal, Müller azt kérte az oltásre igyekvőktől, hogy mindenki lehetőleg a kijelölt időpontjára érkezzen meg, így elkerülve a fertőzést elősegítő zsúfoltságot.