Vasárnap lekapcsolják a Klubrádiót, a kormánykritikus hangok egyik utoló bástyáját

A Fővárosi Törvényszék a Klubrádió ellen döntött a frekvenciajogosultsága ügyében indított keresetben. Gyakorlatilag az egyik utolsó kormánykritikus rádiónak hosszas huzavona után végül február 14-én 23:59 perckor kell elhallgatnia a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián. Az ítélet ellen a rádió fellebbezik, de az évekig tartható pereskedés végéig online rádióként folytatódik a szerkesztőség munkája.

A Fővárosi Törvényszék a döntés értelmében kötelezte a rádiót 200 ezer forint perköltség és további 38 ezer forint illeték megfizetésére.

A media1.hu írta meg elsőként a hírt, hogy megszűnik a rádió frekvencia-jogosultsága, és a fellebezés idejéig internetrádióként fog működni a Klubrádió.

A Klubrádió elnöke és tulajdonosa, Arató András a keddi folyosói sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, ami ilyen határozatot hozhat a Médiatanáccsal és ilyen bírósági megítélés alá eshet. A rádió elnöke hozzá tette, hogy jogorvoslatra készülnek az ítélet ellen, hiszen szomorú és antidemokratikus az ítélet, mivel a bíróság nem vette figyelembe az érveiket. Arra kérte a hallgatókat, maradjanak a Klubrádióval az interneten és támogassák a fennmaradását.

A szerkesztőség a frekvenciabotrány kitörése óta folyamatosan trenírozta nyilatkozataival a hallgatóit, hogy amíg nem tudják visszaszerezni az eddigi frekvenciájukat, addig az internetre fogják átszervezni az élőttük álló időszakot.

A Klubrádió hónapok óta küzd az eddigi frekvenciájáért, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság visszautasította kérelmüket a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására. A szervezet indoka, hogy a rádió két alkalommal is hiányos adatszolgáltatást küldött az NMHH részére. Aratóék szerint azonban két olyan apróbb hibáról beszél a hatóság, ami nem indokolhatja a rádió elhallgattatását.