Ifjúsági szervezetek: A diákok megérdemlik, hogy időben tudjanak az érettségi részleteiről

6 ifjúsági szervezet fogott össze, hogy a tavasszal érettségizők minél hamarabb megtudják, pontosan hogyan zajlanak majd a vizsgák. Emellett összeállítottak egy 7 pontos közös javaslatot, hogy sikeres és biztonságos legyen az érettségi vizsga.

„Tarthatatlan, ahogyan a kormány kezeli a járványhelyzetet, az érettségi megszervezésével kapcsolatban felelőtlenül információk hiányában hagyják a végzősöket!” – olvasható a Demokratikus Lendület, Jobbik Ifjúsági Tagozat, Jövő Egyesület, Societas, Momentum TizenX, és a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom közös közleményében. A hat szervezet közleményének a célja, hogy a kormány a lehető leghamarabb tájékoztassa a fiatalokat és tanárokat, hogy pontosan miként fog lezajlani az érettségi. Emellett összeállítottak egy 7 pontos közös javaslatot, hogy kiszámítható és biztonságos legyen az érettségi vizsga.

  • 1. Minden érettségi vizsga csak biztonságos és kiszámítható keretek között kerüljön megtartásra
  • 2. Javasoljuk, hogy az érettségi vizsgák legkorábban 9 órakor kezdődjenek.
  • 3. A diákoknak legyen lehetőségük a hozzájuk legközelebb eső oktatási intézményben érettségizni.
  • 4. A tavalyi könnyített érettségihez hasonlóan idén is könnyített érettségi legyen, amely figyelembe veszi, hogy a tananyag egy meghatározott része digitális oktatás útján került átadásra
  • 5. Tehessenek javító vagy előrehozott érettségit azok, akik nem idén végeznek középiskolai tanulmányaikkal.
  • 6. Javasoljuk az összes érettségi vizsga ingyenessé tételét.
  • 7. Javasoljuk az 50 óra kötelező közösségi szolgálat és a vírus által érintett szakmai gyakorlatok felülvizsgálatát.
https://www.facebook.com/1593028000946631/posts/2695439727372114/?d=n

2020 tavasza

A tavaly tavaszi érettségi volt az első, amelyet a járvány ideje alatt tartottak meg. Már a járvány megjelenésének idején sokakat aggodalommal és még több kérdéssel töltötte el, hogy így miként lehet érettségizni. A koronavírus járvány miatt rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg a magyar nyelv és irodalommal az érettségi írásbelik egy hétfői reggelen, a szokottnál egy órával később, 9-kor. Országszerte összesen 84 284-en kezdték meg vizsgáikat, és néhány tárgy kivételével csak írásbeliket tartottak.

Az érintett diákok 97 százaléka akart érettségizni, és a jelentkezők mindössze három százaléka, 2455 érettségiző lépett vissza.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár még tavaly közölte, hogy azok a diákok akik nem jelennek meg az érettségin, azokat semmilyen szankció nem éri. Őnekik egyszerűen csak annyi dolguk volt, hogy nem jelentek meg a vizsgán. 

És pontosak milyen korlátozások, változtatások voltak az érettségi időszaka alatt?

  • Sűrítették a tömegközlekedést.
  • A vizsgahelyszínek környékén rendőri felügyelet volt, valamennyi diáknak maszkot, a tanároknak pedig kesztyűket is biztosítottak.
  • A megszokott reggel 8 órai kezdés helyett, reggel 9-kor kezdődött el az írásbeli.
  • Néhány tárgy kivételével csak írásbelik voltak.
  • A tantermekben legalább 1,5 méteres távolság betartásával legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhatott.
  • A helyiségeket a vizsga ideje alatt szellőztették.
  • A vizsgázóknak nem kötelező az ünnepi ruha.
MTI/Szigetváry Zsolt

A vizsgákat 1144 középiskolában és kormányhivatalban tartották. Az ifjúsági szervezetek javaslatai a kormány tavalyi változtatásaival valamelyest átfedésben vannak. A hat szervezet Facebook posztjában végül kiemelte, hogy az érettségi nem lehet pártpolitika kérdése. Az operatív törzs keddi tájékoztatóján elmondták, hogy idén nem fog elmaradni a szóbeli érettségi. A 2021. évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák május 3-tól kezdődnek.