Orbán: „Sikerült megvédeni a munkahelyeket”

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút pénteken reggel, ahol többek között a vakcinákról, a gazdaság újraindításáról és a további tervekről is szó esett.

Az adás elején a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a fertőzések számában látható javuló tendencia az utóbbi napokban megállt, sőt némi romlás következett be. Mára virradva aktuálisan 264 530 beoltott embert számlál a kormány, és a tervek szerint márciusra a már egyszer beoltottak és a már fertőzésen átesettek száma meghaladja majd az 1 millió főt, március 15-re pedig minden regisztrált 60 év feletti állampolgárt be fognak oltani, tehát a közvetlen életveszélyben lévők védettek lesznek.

Orbán szerint a további haladás a vakcinaszállítmányokon múlik majd, illetve elmondta, hogy a következő héttől már az orosz vakcinát is be lehet majd vetni. A kínai vakcinával kapcsolatban állítása szerint megnyugtatóak a szerbiai tapasztalatok.

A miniszterelnök reagált azokra a feltételezésekre is, miszerint az orosz és kínai vakcina valamilyen szempontból veszélyt jelenthet.

Szerinte az ellenzék csak így akarja a kormányt támadni és leváltani, véleménye szerint pedig ez az attitűd egy világjárvány közepén elfogadhatatlan.

A különböző vakcinák gazdasági versenyével kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a kormánynak a pénz nem lényegtelen, de az emberi életekhez képest másodlagos.

Arra a kérdésre, miszerint hogyan fog majd megtörténni az újranyitás, a miniszterelnök kijelentette, hogy megtervezetten kell majd haladni, ezért is indítja majd a kormány az online konzultációt, amelyről itt írtunk korábban.

Orbán Viktor szerint a gazdaságvédelem egyetlen mércéje, hogy mennyi munkahely van.

„2020 decemberében legalább annyian, sőt egy kicsivel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban. Sikerült megvédeni a munkahelyeket. Ha munka van, minden van, ez a mi filozófiánk. A hangsúly nem a segélyen, hanem a munkán van.”

-nyilatkozta.

A miniszterelnök részleteket is közölt a 2021-es évre vonatkozóan annak kapcsán, hogy pontosan milyen programokkal készül a kormány. Azt mondta, április elején meghozzák azokat a döntéseket, amelyek elsősorban a magyar felsőoktatás- és kutatásfejlesztés átalakításáról szólnak, és kiemelte, hogy 1500-2000 milliárd forintról van szó. Továbbá elmondta, hogy július elején fogják meghirdetni a nagy fejlesztéseket, mint a modern energiarendszer kiépítése, a zöldgazdaság kiépítése, valamint az agrár- és vidékfejlesztési program elindulása. Ezek a programok várhatóan ősszel tudnak majd a gyakorlatban is elindulni.

„A 2021-es év jó eséllyel egy példátlanul sikeres újraindítási év lesz”

-jegyezte meg.

A vendéglátósok támogatásával kapcsolatban a miniszterelnök kifejezte, hogy egyetért a háborgással.

„Igazuk van, mert a számukra megítélt bértámogatás kifizetése bürokratikus okok miatt lassan haladt.”

-mondta.

Ígérete szerint a kormány előlegben kifizeti neki, ami jár, és így jó eséllyel február hónapban minden korábbi támogatást kézhez vehetnek. Ezen kívül a kis-és középvállalkozások számára 10 millió forintos hitelt biztosítanak 10 évre, amelyet állítólag 3 évig nem kell törleszteni.

A miniszterelnök ezen kívül érdekes kijelentéseket tett a magyar családok és állampolgárok segítésével kapcsolatban. Szerinte Magyarország társadalma különleges, így nem szabad egyértelmű segítséget nyújtani, amely a magánéletbe való beavatkozásnak tűnhet.

„Nem szabad segélyeket adni, mert ha nem világos az emberek számára, hogy munkából meg lehet élni, akkor hajlamos a segélyekre támaszkodni, így továbbra is a munkaalapú társadalmat kívánjuk erősíteni.”

-mondta még korábban.