Gulyás Gergely: legalább két ütemben jöhet a nyitás

Február 5. pénteken tartotta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az eheti Kormányinfót. Az egy napos csúsztatásra Orbán Viktor Iparkamarában tarott beszéde miatt volt szükséges.

Gulyás Gergely elmondta, hogy múlthét végéig lefelé ívelt a járvány második hulláma, de ezen a héten már stagnált. Majd hozzátette: Ez a koronavírus mutáns variánsa miatt lehet.

„Fontos, hogy óvatos és szakaszos nyitás legyen. Legalább két ütemben március elsejétől és április elejétől részleges nyitásra sor kerülhet.”

– HANGSÚLYOZTA GULYÁS GERGELY.

A nyitással kapcsolatban február 15. héten tartanak egy online nemzeti konzultációt, és annak megfelelően mérlegelik majd a korlátozások enyhítését. Bár ezt befolyásolhatja a járványhelyzet alakulása is.

Közölte, hogy mivel szerződésünk van Oroszországgal és Kínával, ezért februárban és márciusban a többi EU-tagállamhoz képest nagyobb arányban lehetnek beoltva az emberek. Az oltási rend pedig a regisztráció alapján folytatódik. Először a legveszélyeztetebbeket, és a legidősebbeket fogják beoltatni, és utánuk kerülnek sorra a 60 év alattiak. Gulyás Gergely szerint lehetséges, hogy március közepéig beoltják a 60 év felettieket. Ha ez megtörténik, akkor az EU-ban mi lehetünk a leggyorsabban oltó ország. Egy kérdésre válaszolva pedig elmondta, hogy a tapasztalatok szerint zökkenőmentesen, komplikációk nélkül folyik az oltás.

„A legfontosabb egy gazdaság-újraindítási akcióterv elfogadása, ezt több lépésben meg is tette a kormány”

– MONDTA A MINISZTER.

Több gazdasági bejelentést is elmondott, köztük egy újat is bejelentett:

  • A vendéglátóegységek támogatásában előfinanszírozásra állnak át.
  •  A kormány visszavezeti a 13. havi nyugdíjat. Ennek első negyedét februárban fogják utalni.
  • A 6 millió forintos otthonfelújítási programból 3 millió vissza nem térítendő támogatás, további 3 millió pedig kedvezményes hitel.
  • Az ingatlanpica újraindítása érdekében 5 százalékra csökkentik az ingatlanáfát.
  • 2022-től a 25 éven aluliak szja-mentességet élvezhetnek, ezzel hátha megnő a fiatalok munkakedve.
  • Február 1 és május 31 között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetni az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a hétvégén megérkezhet az Astra-Zeneca első vakcina szállítmánya, amellyel már néhány napon belül megkezdődhet a beoltatás. Egy másik kérdésre válaszolva, miszerint hiánytermék lesz-e a fecskendő, annyit mondott, hogy jelenlegi tudásuk szerint nincs fecskendőhiány.

A bebörtönzött Alekszej Navalnijról pedig azt mondta, hogy Magyarország csatlakozott a közös EU-s nyilatkozathoz, ami szerint elítéli az orosz hatóságok intézkedését.