Ez lett a Top10 legélhetőbb város és a Top10 legélhetőbb járás Magyarországon

Több szempontot figyelembe véve alakították ki szakértők a rangsort, ahol azt vizsgálták, hogy milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részein az ott élőknek.

Az elemzés során figyelembe vették az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac helyzetét, a vásárlási lehetőségeket és a lakóingatlanok megfizethetőségét is. Összességében Budapest és az ország nyugati része kedvezőbb lehetőségeket kínál az oktatás, a kultúra, a vásárlás és a munkaerőpiac tekintetében, Kelet-Magyarországon viszont könnyebb lakáshoz jutni – olvasható a Magyar Bankholding közleményében.

A legélhetőbb járások listája a következőképpen alakult:

  1. Budapest (100 pont)
  2. Pilisvörösvár és környéke (61,8)
  3. Veszprémi járás (58)
  4. Debrecen és környéke (57,6)
  5. Bólyi járás (57,4)
  6. Mórahalmi járás (54,2)
  7. Érdi járás (53,8)
  8. Kisbéri járás (53,8)
  9. Pécsváradi járás (53,7)
  10. Tata és környéke (53,2)

A járások élhetőségi rangsorának élén álló területek egyes mutatók esetében kiemelkedően magas pontszámot értek el a százas skálán – amelyen az értékeket a legjobb lehetőségeket biztosító helyszínhez képest határozták meg a szakértők –, másokban azonban csak a középmezőnyben vagy akár a lista vége felé helyezkednek el.

A kisebb járások elsősorban az alacsony bűnözésnek és a jobb megfizethetőségnek, a nagyobb városok és környékeik pedig inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik előkelő helyezésüket.

A legalacsonyabb élhetőségi pontszámok jórészt Északkelet-Magyarország járásait jellemzik. E területek között nincs jelentős különbség, a legtöbb mutatót tekintve a rangsor alsó részén vannak. Az összesítés utolsó három helyét a Szikszói, a Kunhegyesi és az Encsi járások foglalják el 19, 18,8, illetve 17,9 ponttal.

A legélhetőbb városok listája a következőképpen alakult:

  1. Budapest
  2. Veszprém (78,9 pont)
  3. Győr (68,9 pont)
  4. Debrecen (60,4 pont)
  5. Székesfehérvár (60,3 pont)
  6. Szekszárd (59,9)
  7. Pécs (58,9)
  8. Szombathely (58,4)
  9. Zalaegerszeg (57,2)
  10. Kaposvár (55,3)

A tavalyi évhez képest jelentősen nagyot ugrott előre Debrecen, aki a 12. helyről lépett előre a 4. helyre.

Az egészségügyi mutató Szekszárdon, Pécsen és Veszprémben a legjobb. A legbiztonságosabb városnak Debrecen bizonyult, amit Veszprém és Zalaegerszeg követ. A legmegfizethetőbb város Salgótarján lett a szakértők által vizsgált szempontok alapján.

Az oktatástól kezdve az egészségügyön és a munkaerőpiaci lehetőségeken át az ingatlanok megfizethetőségéig számos tényező befolyásolhatja döntésünket a lakásvásárlás során. Kutatásunk átfogó képet ad arról, hogy az ország különböző részei milyen lehetőségeket kínálnak nemcsak az ott élőknek, hanem azoknak is, akik ingatlanvásárlás előtt állnak. Figyelembe véve a személyes körülményeket, a lakásvásárlás a jelenlegi turbulens gazdasági helyzetben befektetési célokat is szolgálhat, és a vagyonmegőrzés egyik módja is lehet” – fogalmazott Somogyi Péter, a Magyar Bankholding lakossági üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója.