Kattant a bilincs két unokázós csalón

A Nógrád megyei nyomozók egy 24 éves rakamazi és egy 22 éves budapesti férfit vettek őrizetbe.

Otthonában, vezetékes telefonszámán hívott fel ismeretlen személy 2022. szeptember 9-én a kora délutáni órákban egy idős nőt, akitől 14 millió forintot követelt azzal az indokkal, hogy fiát letartóztatták és a kiszabadítására pénzre van szükség. A sértett közölte, hogy ennyi pénze nincs, ekkor a telefonáló azt mondta neki, hogy szedjen össze annyi készpénzt amennyit tud, majd pontosan meghatározta a nőnek, hogy az összekészített összeget mibe pakolja és hova helyezze el. Az idős asszony a több mint 2 millió forintot egy nylon szatyorba rakta és azt a telefonáló utasításainak megfelelően a kijelölt helyen elhelyezte, amelyért a két férfi személygépkocsival érkezett és azt magával vitte.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának és a Salgótarjáni Rendőrkapitányság munkatársainak összehangolt munkája eredményeként szeptember 13-án Karancslapujtő külterületén elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható két férfit. A hatóság tagjai a férfiak által vezetett gépjárműben egy táskát és abban készpénz találtak, amit lefoglaltak a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművel együtt. A Balassagyarmati Rendőrkapitányság nyomozói csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették a 24 éves rakamazi és a 22 éves budapesti lakost és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására – írta a police.hu.

A rendőrsé felhívja a figyelmet, hogy az úgynevezett ”unokázós” csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének), vagy segítőjének (barátjának, ügyvédnek) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett, tartozása van, vagy letartóztatták), és sürgősen pénzre van szüksége, akár a kiszabadításához is. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, illetve őt nem is ismeri, ezért akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.