Brutálisan drága a Vodafone felvásárlása és sok a gyanús ügy körülötte

Ráadásul az ügylet körül több gyanús eset is van, többek között egy NAV által indított nyomozás, amire Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet.

A Vodafone Group megállapodott a 4iG Nyrt.-vel és a Corvinus Zrt.-vel a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Magyarország) 100 százalékának eladásáról, összesen 715 milliárd forint (1,8 milliárd euró) vállalati értéknek megfelelő készpénzes ellenértékért – közölte a Vodafone Group hétfőn.

Hadházy Ákos Facebookon közzétett bejegyzése szerint több probléma is van a felvásárlással.

A képviselő szerint a 4iG-hez hasonló céggel egy normális államnak egyetlen dolga lenne: “le kellene ültetnie az adócsalásért (és feltehetően pénzmosásért) felelős vezetőit”. Hadházy Ákos erről szóló NAV dokumentumokat is bemutatott, ami szerint minimum 160 milliós adócsalás (és pénzmosás) gyanúja áll fenn.

- Hirdetés -

Másrészről irreálisan magasnak tartja a 715 milliárd forintos felvásárlási árat, mert a képviselő szerint a piacvezető Magyar Telekom összes részvényeinek értéke ma nagyjából 325 milliárd forint.

Hadházy azt is megemlíti bejegyzésében, hogy a Vodafone adózott eredménye negatív, vagyis veszteséges a cég. Az üzemi eredménye is csak 7 milliárd volt az utolsó lezárt évben (előtte is csak 17 milliárd), ami azt jelenti, hogy ez az állami befektetés várhatóan soha nem fog megtérülni.

A politikus szerint a 4iG egy politikailag vezérelt monopóliumot épít, nagyobbrészt állami hitelekből.

- Hirdetés -