Brutálisan drága a Vodafone felvásárlása és sok a gyanús ügy körülötte

Ráadásul az ügylet körül több gyanús eset is van, többek között egy NAV által indított nyomozás, amire Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet.

A Vodafone Group megállapodott a 4iG Nyrt.-vel és a Corvinus Zrt.-vel a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Magyarország) 100 százalékának eladásáról, összesen 715 milliárd forint (1,8 milliárd euró) vállalati értéknek megfelelő készpénzes ellenértékért – közölte a Vodafone Group hétfőn.

Hadházy Ákos Facebookon közzétett bejegyzése szerint több probléma is van a felvásárlással.

A képviselő szerint a 4iG-hez hasonló céggel egy normális államnak egyetlen dolga lenne: „le kellene ültetnie az adócsalásért (és feltehetően pénzmosásért) felelős vezetőit”. Hadházy Ákos erről szóló NAV dokumentumokat is bemutatott, ami szerint minimum 160 milliós adócsalás (és pénzmosás) gyanúja áll fenn.

Másrészről irreálisan magasnak tartja a 715 milliárd forintos felvásárlási árat, mert a képviselő szerint a piacvezető Magyar Telekom összes részvényeinek értéke ma nagyjából 325 milliárd forint.

Hadházy azt is megemlíti bejegyzésében, hogy a Vodafone adózott eredménye negatív, vagyis veszteséges a cég. Az üzemi eredménye is csak 7 milliárd volt az utolsó lezárt évben (előtte is csak 17 milliárd), ami azt jelenti, hogy ez az állami befektetés várhatóan soha nem fog megtérülni.

A politikus szerint a 4iG egy politikailag vezérelt monopóliumot épít, nagyobbrészt állami hitelekből.